Радионица о исхрани и климатским променама / Екотисак
У Културној станици Свилара, у среду, 13. априла, од 15 до 18.30 часова одржава се трећа по реду радионица у оквиру пројекта ЕкОтисак, чија ће тема бити храна, прехрамбене навике и климатске промене.
Радионицу води др Јасна Мастиловић са Института за прехрамбене технологије из Новог Сада, заједно са својим тимом. У програму ће учествовати и Жељко Митковски, менаџер пројекта „Спасимо храну” Фондације Ана и Владе Дивац. Током три и по сата активног, колаборативног рада, бавићемо се питањима угљеничког отиска прехрамбене индустрије, утицајем климатских промена на производњу хране, навикама грађана у исхрани и решењима како смањити прехрамбени отпад.
Др Мастиловић ће на почетку представити научни оквир затвореног узрочно-последичног круга између производње хране и климатских промена, као и повратну спрегу утицаја појачане емисије гасова стаклене баште на производњу хране. Учесници и публика ће моћи да говоре о сопственим прехрамбеним изборима и навикама, као и о разумевању угљеничког отиска намирница које користе.
Други део радионице одвијаће се кроз два модула интерактивног рада током којих ће са присутнима радити тим Института за прехрамбене технологије. Разговараће се и о законском оквиру опорезивања донација хране и о системским покушајима да вишкови хране заврше код оних којима су најпотребнији. За сам крај је осмишљен низ задатака посвећених прехрамбеном отпаду и ономе што ми као појединци можемо да урадимо на том путу.
Радионица је отворена за сву заинтересовану публику и стручњаке који су позвани да се укључе у дискусију и интерактивни део програма.
Више информација о радионици и пројекту ЕкОтисак можете пронаћи овде.
Фото: Промо