2K+

U okviru programskog luka Druga? Evropa, imaćemo priliku da prisustvujemo promociji eksperimentalne muzike kroz nastup novonastalog sastava – 2K+ ansambla. Koncert će biti održan u Kulturnoj stanici Svilara, 22. novembra, u organizaciji Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

Zvučne partiture (audio scores) su jedna od tekovina savremene umetničke muzike, kao vid unapređenja mogućnosti izvođenja. Ovakav metod sadrži u sebi elemente komponovanja i improvizacije, a kako neminovno zahteva korišćenje elektronike, svrstava se u savremenu elektro-akustičku muziku. Sama zvučna partitura podrazumeva zvučni, umesto pisanog izvora (sound body), pomoću koga ansambl izvodi kompoziciju.  Gost projekta biće austrijska kompozitorka Elisabeth Schimana, koja se ovakvim vidom komponovanja i istraživanja bavi više od deset godina. Ona je zvučne partiture podelila na dve metode: procesuiranja zvučnog izvora uživo za vreme trajanja kompozicije i sviranje pomoću zvučne memorije. Elisabeth će o svemu ovome održati predavanje nakon muzičkog nastupa, a sa članovima 2K+ ansambla će raditi na izvođenju kompozicija. Pored jedne verzije njene kompozicije iz ciklusa Virus iz 2018. godine, ona će odabrati i druge kompozicije ovog žanra.  

Njena kompozicija Virus 2.6 biće komponovana za fagot, dve violine, violončelo i kontrabas, a izvodiće je 2K+ ansambl u sastavu: Aleksa Marinković (fagot), Mina Đekić (violina), Iva Majstorović (violina), Milica Svirac (violončelo) i Aleksander Gabrys (kontrabas). Pored ovog dela biće izvedena još dva dela iz oblasti zvučnih partitura koja će naknadno biti odabrana.  

Ulaz je slobodan.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: A. Koch

Oznake:

Datum

22. нов 2022.
Završen!

Lokacija

Kulturna stanica Svilara
Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad

Organizator

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski”