Bend Short Reports

Koncert benda Short Reports biće održan 3. septembra u 21 čas u Kreativnom distriktu, u okviru otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture.

Bend Short Reports nastao je u oktobru 2019. u Novom Sadu. Formiran je od strane Nikolete Feher (bubnjevi) i Nemanje Velimirovića (gitara i glas). Nikolete i Nemanja su se upoznali u aprilu iste godine i nakon par meseci zajedničkog života se javila ideja o formiranju rock duo-a, gde dva instrumenta, kroz minimalistički pristup ritmu i ekspresivan pristup melodijama i tekstu, prave zvučnu sliku i emociju koju njih dvoje nose u sebi. Tekstovi koji su na engleskom jeziku bave se univerzalnim temama o kojima uglavnom ljudi ne vole da pričaju, koje nisu svakodnevne, iako su deo svakodnevnice svakog čoveka. U instrumentalnom smislu, Niki i Nemanja konstruišu komplementarne ritmove i melodije bez osvrta na muzičku teoriju i sa potrebom ka istraživanju mogućnosti bubnja, gitare i vokala gde su efekti i dodatna pomoćna tehnička sredstva u minimalnoj upotrebi. Pesme su u kratkoj formi bez nepotrebnih delova sa direktnim tekstovima.

Kroz početnu filozofiju “manje je više” polako se definisao zvuk benda na svakodnevnim probama na kojima su nastale pesme sa prvog albuma. LP „Cats VS Dogs” je sniman tokom leta 2020 i produciran u toku jeseni i zime iste godine i tokom 2021. i sa njega je izabran prvi singl, pesma „Connection” za koju je snimljen video spot.

U toku 2021. godine, Short Reports su osvojili prvo mesto na Majskoj gitarijadi po odluci žirija i publike i odmah potom snimili svoj prvi live stream koncert u Dom-u B612 u Novom Sadu. U junu 2021, bend je izbacio svoj drugi video klip za singl „Bad Side“. Nakon toga su usledili koncerti u toku 2021. od kojih se ističu zajednički nastup u Banja Luci u DKC Incel-u sa grupom „Artan Lili“, kao i nastup sa bendovima Funk Shui i Ego u Niškoj Banovini. Prvi album „Cats VS Dogs“ bend izdaje u novembru 2021. na svim digitalnim platformama.

Početkom 2022 izašao je treći spot za pesmu „Standoff“, a u februaru 2022, Short Reports su predstavili Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture u Luksemburgu (Esch 2022. – Remix festival). Pored promocije albuma u Novom Sadu i Beogradu, u toku proleća 2022. bend nastupa u preko deset gradova širom ex yu, gde se ističe koncert u Zagrebu u KC Mesnička u toku marta 2022. koji je praćen nastupima u Đakovu i Požegi. U martu takodje izlazi i četvrti spot za pesmu „Goodbye“ sa albuma „Cats VS Dogs“.

Nakon prolećne turneje koja je obuhvatila 20 gradova regiona i Evrope, bend trenutno radi na drugom albumu kao i na novim video spotovima.

Ceo muzički program u toku otvaranja Kaleidoskopa kulture pogledajte na ovom linku.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

03. сеп 2022.
Završen!

Vreme

21:00 - 22:00

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/