Biserna grana

Festival nošnje, nakita i oglavlja „Biserna grana” u organizaciji KC „Mladost“ Futog petnaesti put će se održati od četvrtka 29. septembra do nedelje 02. oktobra, u Futogu.

Mali jubilej – petnaesta „Biserna grana“ je u godini u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture, a biće realizovan u okviru nedelje primenjene umetnosti Kaleidoskopa kulture.

Festival “Biserna grana” sa fokusom na narodnoj nošnji ima za cilj zaštitu, očuvanje i promociju materijalnog kulturnog nasleđa. U tom smislu festivalske aktivnosti su se održavale tokom cele godine, a glavni deo Festivala održava se krajem septembra i početkom oktobra, i obuhvata izložbe, koncerte, stručna predavanja, defile i kao centralni događaj – Reviju narodnih nošnji sa pratećim programom.

Ove godine Festival “Biserna grana” počinje u četvrtak, 29. septembra otvaranjem izložbe fotografija makedonskih nevestinjskih nošnji, autora Ljupča Milošeskog iz Struge, iz Severne Makedonije. Izložbu ćemo otvoriti u 19 časova u galeriji Kulturnog Centra „Mladost“ u Futogu.

Etnografskom monografijom „Od Ljubanšča do Debor“ predstavljen je deo kulture odevanja stanovništva u Severnoj Makedoniji, konkretno u delovma Debarsko – rečanske i Brsjačke etnografske oblasti. U monografiji su prikazane venčanice koje su se nosile na dan venčanja, ali i haljine za mlade žene, koje su nošene u kraćem periodu posle venčanja. Pored toga, prikazan je i bogat nakit koji se nosio u ovim krajevima. Autor monografije i izložbe fotografija Ljupčo Milošeski sistematski i hronološki pripremio je nošnje u njihovom punom sjaju i na taj način nas vratio na kraj 19. i početak 20. veka.

Drugog dana Festivala, u petak, 30. septembra u Pozorištu centra u 19 časova biće održan koncert KUD „Lipa” iz Semeljaca, KUD „Sedmica” iz Ugrinovaca i domaćeg ANIP KC „Mladost” Futog. Na programu će biti koreografije iz Slavonije i nekoliko regija Srbije.

Trećeg, centralnog dana Festivala, u subotu, 01. oktobra defile učesnika od KC „Mladost“ do Poljoprivredne škole polazi u 16 časova.

Večernja Revija narodnih nošnji biće priređena u Poljoprivrednoj školi, u vrtu dvorca Kotek u 19 časova. Domaća društva i kolekcionara dolaze nam iz Leskovca, Prokuplja, Svrljiga, Sonte, Bogatića, Aleksinca i Bačke Topole. Od inostranih predstavnika biće tu društva i kolekcionari iz Rumunije, Hrvatske, Mađarske i Severne Makedonije. Specijalni gosti Festivala biće članice i članovi SKUD „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira. U toku revije nastupiće sopran Senka Nedeljković, i prvak opere SNP tenor Aleksandar Saša Petrović uz pratnju pijaniste Luke Petrovića i violiniste Željka Kostića.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Partner nedelje primenjene umetnosti je Erste banka.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

02. окт 2022.
Završen!

Lokacija

Ustanova za kulturu i obrazovanje Kulturni centar „Mladost” Futog
Цара Лазара 42, Футог

Other Locations

Organizator

Kulturni centar „Mladost” Futog