Biti žena

Pozorišni performans Biti žena biće izveden 14. februara u Srpskom narodnom pozorištu, sa početkom u 18 časova. 

Šta žena ima da kaže o ženi kroz svoje ženske likove? Kako se menjala svest o ulozi žene u društvu iz perspektive naših dramskih spisateljica od kraja 19. veka do danas? Šta ženu određuje kao ženu? Da li se značenje „biti žena“ menjalo sa protokom vremena i na koji način? Navikli smo da se žene bore za prava žena i da žene govore o položaju žena. Želimo to da promenimo jer se borba za pravo na novi identitet žene tiče ne samo žene već i muškaraca. Ne zadovoljavamo se stereotipovima i ne želimo korektne odgovore. Verujemo da umetnička provokacija može da donese uvid. Zato želimo da se heteroseksualni muškarac suoči sa pitanjem na isti način na koji se sa time suočavaju žene u svojoj borbi. Šta znači biti žena?

Dramaturgija i režija: Ivan Pravdić
U performansu učestvuju studenti glume i režije Akademije umetnosti u Novom Sadu.
Igraju: Nevena Kovačević, Milena Dautović, Una Beić, Vladimir Beljić
Videografija: Maša Pavlović, Irena Antin

Narodne pesme „Ruža sam ruža“ i „Djevojka je Đurđev dan molila“ peva Anja Nedeljkov, studentkinja studijskog programa Etnomuzikologija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

U performansu se koriste fragmenti iz dela srpskih dramskih spisateljica: Danice Bandić Telečki, Natalije Arsenović, Milice Jakovljević Mir-Jam, Ljubinke Bobić, Vide Ognjenović, Milene Marković, Mirjane Bobić Mojsilović, Olge Dimitrijević, Milice Piletić, Milene – Minje Bogavac, Danice Nikolić Nikolić, Nede Radulović, Gorane Balančević, Tijane Grumić, Jelene Kajgo, Mirjane Ojdanić, Ive Brdar, Milene Depolo, Ljubinke Stojanović, Tanje Šljivar, Svjetlane Đurić, Maje Pelević.

Pozorišni performans Biti žena je deo projekta „Istorija i identitet umetnice u srpskoj modernoj umetnosti – kreiranje izvora za naučnu i umetničku transpoziciju – ARSFID“. Projekat je finansiran sredstvima Fonda za nauku Republike Srbije u okviru programa Identiteti, br. projekta 1010. Nosilac projekta je Akademija umetnosti u Novom Sadu, a partneri su Fakultet muzičke umetnosti Beograd i Institut za književnost i umetnost Beograd.

Producentkinja i rukovoditeljka: Nataša Crnjanski
Rukovoditeljka aktivnosti za oblast drame i književnosti: Marina Milivojević Mađarev
Produkcija: Akademija umetnosti Novi Sad
Podrška: Fond za nauku Republike Srbije, Srpsko narodno pozorište

The event is finished.

Datum

14. феб 2024.
Završen!

Vreme

18:00

Lokacija

Srpsko narodno pozorište
Позоришни трг 1, Нови Сад
Kategorija