Predstava Bjegunci

B(j)egunci

Predstava „B(j)egunci” odigraće se 5. marta sa početkom u 20 sati u Hali 1 Novosadskog Sajma, u okviru programske celine Seobe duša. Projekat realizuje u novosadsko Udruženje studenata umetničkih delatnosti 23, u saradnji sa Udruženjem „akustikUm –  Muzička omladine JMBH” iz Tuzle i Akademije za umjetnost i kulturu iz Osjeka.

„B(j)egunci” su optimisičan pozorišni projekat koji putem studije slučaja mladih ljudi, koji su emigrirali iz zemlje (regiona), ima za cilj da razbistri okolnosti i razloge migacija, predupredi buduće migracije i promoviše stranstvovanje (migraciju sa ciljem povratka i poboljšanja sredine iz koje subjekat migrira).

Očekuje nas mnogo zabave, dinamike, intrige, ljubavi, svađa, razmirica i pesme, a sve sa ciljem da se zajedno zapitamo kakav je to svet/društvo/zemlja/zajednica iz kog ne bismo imali želju da pobegnemo.

Bjegunci su svet, ponuđen da u njega uronimo. Pri dolasku u izmaštanu zajednicu, koja se nalazi na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne, sami biramo koju i čiju ćemo priču pratiti. U lepezi likova su uglavnom povratnici iz izonstranstva iz različtih socijalnih, finansijskih i etničkih pozadina. U zavisnosti od toga čiji pogled na stvarnost izaberemo, takvu ćemo predstavu i gledati. Dvoje ljudi koji gledaju Bjegunce iz različitih perspektiva imaće potpuno drugačiji utisak o izmaštanoj stvarnosti u koju su uronili. Raspolagaće sa drugačijim informacijama, često oprečno različitim, znaće drugačije tajne vezane za likove, videti drugačije odnose.

Pri dolasku na Sajam, svako će dobiti jasna pravila kako gledati i kako se kretati kroz ovaj svet na raspolaganju je seoce od 7 kuća, sa glavnim trgom, ulicama i obližnjom šumom. U svakom trenutnku gledaoci mogu slobodno da menjaju pozicije, izađu napolje, odu kući, vrate se, ostanu na jednoj poziciji. Takođe, možemo pratiti izabranog lika od početka do kraja.

Program će počinjati u 20 sati simultano u holu, ispred Sajma, kao i u Master hali. Tada se publici objašnjavaju „pravila“ i upoznavaće se sa likovima. Ko se unapred, preko interneta upoznao i odbrao lika koga prati, taj može doći i u 20 i 22, kada predstava počinje u sali i traje do ponoći.

Zbog specifičnosti teme i izraza, predstava traje 3 sata i 40 minuta, sa tri pauze. Iako će tokom predstave menjati pozicije i kretati se kroz prostor, gledaocima će sve vreme na raspolaganju biti sedeća mesta.

U cilju jačanja regionalne dimenzije i komparativnog sagledavanja problema migracija, Udruženje studenata umetničkih delatnosti 23 iz Novog Sada udružio je u ovom poduhvatu snage sa udruženjem „akustikUm – Muzička omladina JMBH” iz Tuzle i Akademijom za umjetnost i kulturu iz Osijeka (Hrvatska). Rad na pripremi predstave usmeren je na komunikaciju mladih nezavisnih umetnika sa ljudima koji su emigrirali kako bi se došlo do realnih motiva i iskustava pogodnih za konačnu dramatizaciju.

Mladi sugrađani, pogotovo oni sa čvrstim stavovima za ili protiv migracija, biće pozvani da daju intervjue, kako bi i njihovi stavovi bili deo predstave, ali i pomogli identifikaciji sa njenim sadržajem.

Predstava će migrirati: igraće se ne samo u Novom Sadu, već i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku i u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Ulaznice su u prodaji u celokupnoj Gigstix prodajnoj mreži i na njihovom sajtu, kao i na blagajni Novosadskog sajma gde će se karte prodavati za sve događaje od 17 do 20 sati.

Partner programa Seobe duša je Novosadski sajam, a podršku su pružili i kompanije Globos osiguranje i Dijamant DOO.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

05. мар 2022.
Završen!

Vreme

20:00

Lokacija

Hala 1 Novosadskog sajma
Hajduk Veljkova 11, Novi Sad

Organizator

Udruženje studenata umetničkih delatnosti 23