boris kovač

Boris Kovač – New Ritual Quartet

IZMENA / Zbog vremenskih uslova i veoma zahtevne produkcije koncert Borisa Kovača biće pomeren na 4. septembar u 22 časa.

Evropska prestonica kulture predstavlja legendarnog kompozitora i izvođača Borisa Kovača na koncertu njegovog najnovijeg projekta „New Ritual Quartet”, 4. septembra u 22 časa na Мuzičkoj sceni 1 u Distriktu. Koncert će biti održan kao deo otvaranja programskog luka Kaleidoskop kulture.

Boris je nemirni autor i izvođač i ovo je jedinstvena prilika da čujete njegova najveća dela zajedno sa najnovijim kompozicijama na jednom koncertu!

Novi ritualni kvartet čine:

Boris Kovač sopran i alt saksofon, bas klarinet, melodija

Slobodanka Stević klavir, klavijature

Siniša Mazalica kontrabas

Lav Kovač bubnjevi, udaraljke

Posle 20 CD-ova pod svojim imenom i više od 600 koncerata u 25 zemalja, kompozitor i vođa benda vraća se na scenu sa kvartetom virtuoznih muzičara, koji su u potpunosti posvećeni kreativnom izvođenju njegove muzike. Borisovo delo koje se nalazi između kamerne i svetske muzike duboko je savremeno i vanvremensko u isto vreme, sa autentičnim prizvukom tradicionalne muzike jugoistočne Evrope i sa velikim prostorom za ličnu kreativnost. Zato mnogi kritičari Borisa Kovača nazivaju savremenim Belom Bartokom. Ova muzika dolazi iz Vojvodine, autonomne pokrajine koja pripada Republici Srbiji, multietničke regije u kojoj se ukrštaju različite kulture i religije i istorijski uticaji. Svi se čuju u ovoj eklektičnoj, ukrštenoj i multistilskoj muzici. U ovoj postavi su dva aktuelna programa:

Kamerna muzika sa izborom kamernih dela Borisa Kovača, pogodnih za koncertno mesto;

Muzika za ples sa izborom plesnih i filmskih muzičkih dela ovog autora, pogodnih za druga komunikativna mesta sa publikom kao što su muzički klubovi, otvoreni prostori itd.

Boris Kovač mirno spava u toj zoni sumraka u kojoj se dodiruju savremena kompozicija i narodna muzika Chris Cutler Resonance, London, 1999.

Ova muzika je buduća klasika Global Beat Fusion, SAD, avgust 2005.

Svi Kovačevi izleti su putovanja iznad očekivanog Derek Beres, pevajte! časopis, SAD, 2005.

 

Boris Kovač (1955) je kompozitor i multimedijalni umetnik iz vojvođanskog regiona, severnog dela današnje Srbije. Komponuje muziku za kamerne grupe koje uvežbava i vodi, i mnogi njegovi projekti su donekle povezani sa pozorištem. U periodu od 1991. do 1995. godine živio je i radio u Italiji, Sloveniji i Austriji.

Godine 1996. Boris se vraća u Srbiju, gde vodi nekoliko novih projekata u kojima su bili uključeni njegov ansambl Ritual Nova, orkestar LaDaABa, orkestar La Campanella, Kamerno muzičko pozorište Ogledalo i Akademija lepih veština.

Takođe se angažovao u radu sa studentima, kako bi ponovo uspostavio savremenu muzičko/pozorišnu scenu u svojoj zemlji.

U poslednjih nekoliko godina takođe je angažovan sa svojom New Ritual Group, Ultima Armonia (sa S.K. Tickmaierom) i u duetu sa Davidom Yengibarianom. Njegovi ansambli su izveli više od 500 koncerata i festivala svetske/nove/džez muzike u oko 30 zemalja, putujući kroz 4 kontinenta.

Njegovi albumi su tri puta bili u Top 10 Evropske unije za emitovanje (World Music Charts Europe). U avgustu 2005. album „World after history“ dostigao je drugu poziciju; album „Poslednji balkanski tango” izabran je među najboljih „50 esencijalnih albuma ikada” popularnog magazina Songlines.

Najveću srpsku pozorišnu nagradu – Sterijinu nagradu za muziku Boris Kovač je dobio 2007. godine za predstavu „Nahod Simeon“.

Godine 2008. i 2011. dobio je nagradu za najbolju muziku filmskog festivala Cinema Citi.

Njegov DVD „Pre i posle Apokalipse“ dobio je nagradu Nemačkog udruženja kritičara.

Godine 2009. Boris je komponovao muziku za igrani film „Beli, beli svet“. Ova muzika je dobila nagradu za najbolju muziku u Srbiji za 2010. godinu.

Ceo muzički program u toku otvaranja Kaleidoskopa kulture pogledajte na ovom linku.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

04. сеп 2022.
Završen!

Vreme

22:00 - 23:00

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/