Boško Petrović: dela iz fonda Muzeja grada Novog Sada

Izložba Boško Petrović: dela iz fonda Muzeja grada Novog Sada održaće se od 12. septembra do 8. novembra u Zbirci strane umetnosti u Dunavskoj ulici.

Izložbom Boško Petrović: dela iz fonda Muzeja grada Novog Sada prisećamo se jednog od najznačajnijih vojvođanskih umetnika, slikara i tapiseriste Boška Petrovića (Novi Sad, 1922‒1982) i izražavamo zahvalnost Višnji Petrović koja je povodom stogodišnjice od rođenja Boška Petrovića poklonila devet slika svog oca Muzeju. Izložba je prilika da se setimo velikog umetnika koji je svojim stvaralaštvom i društvenim angažovanjem obeležio jednu epohu u istoriji Novog Sada i srpske umetnosti. Ujedno, ovo je i povod da obeležimo još jedan značajan jubilej ‒ šezdeset godina od osnivanja Galerije savremenih novosadskih umetnika u Muzeju grada Novog Sada, danas pod nazivom Zavičajna galerija, čiji je jedan od osnivača bio slikar Boško Petrović. Svojevremeno formirana kao prva umetnička zbirka u gradu u kojoj je na muzeološkim principima proučavana savremena umetnost u Novom Sadu, Galerija danas ima status muzejskog odeljenja.

Zbirku dela Boška Petrovića u Muzeju grada Novog Sada čini trideset i devet dela izvedenih u različitim tehnikama – 16 ulja na platnu, papiru i kartonu, devet tempera, pet kolaža i devet tapiserija. Izbor dela ovog autora predstavljenih na izložbi u znatnoj meri prikazuju izrazitu slojevitost i kompleksnost njegovog stvaralaštva. Na izložbi će biti prikazan i dokumentarni film o Bošku Petroviću autora Filipa Markovinovića, realizovan povodom izložbe Boško Petrović: skice za velika dela autorke Dragane Garić Jovičić, istoričarke umetnosti, više kustoskinje Muzeja Vojvodine.

Izložbu je moguće pogledati svakog dana, osim ponedeljkom, od 10 do 18 časova.

The event is finished.

Datum

01. нов 2023.
Završen!

Vreme

10:00 - 18:00

Lokacija

Zbirka strane umetnosti (Muzej grada Novog Sada)
Дунавска 29, Нови Сад
Kategorija