Buduće modernosti

Stručni panel Buduće modernosti održaće se 6. oktobra od 19 časova u Kulturnoj stanici Opens, u okviru nedelje arhitekture šestog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu. 

PRIJAVE su na ovom linku.

Kako bi trebalo da izgleda buduća modernost grada? Odgovor će ponuditi arhitekte, stručnjaci iz oblasti digitalnih tehnologija, sociolozi i drugi učesnici panela, sa ciljem sinteze inovativnih i interdisciplinarnih proučavanja urbanističkog razvoja.

BUDUĆE MODERNOSTI je Pop-Up Think Tank koji okuplja tri značajne regionalne platforme koje se bave istraživanjem i strateškim planiranjem urbanog prostora. 

Događaj će predstaviti tri slučaja budućeg urbanog razvoja Rijeke, Sarajeva i Novog Sada, nakon čega će biti održana panel diskusija sa učesnicima i publikom.  

Jedan od ključnih fokusa ovog događaja je ukazivanje na značaj obrazovanja u budućem oblikovanju gradova, zato BUDUĆE MODERNOSTI imaju za cilj da istaknu inovativne obrazovne pristupe koji mogu da osnaže pojedince i zajednicu da bolje razumeju svet koji se brzo menja. 

BUDUĆE MODERNOSTI nastoje da inspirišu prisutne da kreativno i kritički razmišljaju o budućnosti gradova u kontekstu tehnologije i društva, podstičući inovativne ideje i rešenja koja mogu da oblikuju urbani pejzaž sutrašnjice.  

Učesnici:  

DELTALAB, Rijeka, Hrvatska 

URBAN DESIGN STUDIO SARAJEVO, Sarajevo, Bosna i Hercegovina 

BAZA – PLATFORMA ZA PROSTORNE PRAKSE, Novi Sad, Srbija 

O učesnicima: 

DELTALAB – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam je multidisciplinarni centar Sveučilišta u Rijeci posvećen istraživanju i praksi prostornog i strateškog dizajna u kontekstu savremenih političkih, ekoloških i tehnoloških kriza. Kroz dve povezane ose delovanja – interdisciplinarne univerzitetske specijalističke studije URBANI STUDIJI, te istraživačku, konsultantsku i arhitektonsku praksu – DELTALAB kritički ispituje i pragmatično razvija prostorna i strateška rešenja s misijom stvaranja uslova za radikalno novu, otvorenu i otpornu budućnost. Okupljajući arhitekte, dizajnere, inženjere, preduzetnike, sociologe, kulturologe, filozofe, umetnike, aktiviste i mnoge druge saradnike, kroz kratkoročne i srednjoročne projekte u domenu prostora, kulture, novih tehnologija i javnih politika, DELTALAB neguje interdisciplinarnost i inovativne modele saradnje nužne za razvoj adaptibilnih struktura znanja u svetu nepredvidljivih višestrukih kriza.  

URBAN DESIGN STUDIO SARAJEVO – Projekat urbane transformacije Sarajeva podržava modernizaciju urbanog planiranja u Kantonu Sarajevo, predlažući alat za digitalno donošenje odluka za planiranje grada u sledećih 30 godina. Svojim različitim inicijativama i radom, projekat doprinosi revitalizaciji Sarajeva i stvaranju boljih uslova za održiv i ekonomski opravdan razvoj.
Multidisciplinarni projekat uključuje nedavno uspostavljen prostor za rad i događaje „Urban Design Studio Sarajevo“; decentralizovanu laboratoriju za istraživanje, prikupljanje podataka i edukaciju „Studio Mobil“; digitalni blizanac cijelog grada Sarajeva; male i prototipske arhitektonske intervencije; i nastavu na Federalnom institutu za tehnologiju u Zürichu i Univerzitetu u Sarajevu. 

BAZA – PLATFORMA ZA PROSTORNE PRAKSE je organizacija fokusirana na kreativno istraživanje gradskog prostora, prošlosti i sadašnjosti, u cilju kreiranja strateških narativa novog urbanog razvoja, a u kontekstu savremenog društva i savremenih tehnologija. Negujući interdisciplinarni pristup, Baza je aktivna u domenu vizuelnih i kulturoloških prostornih komunikacija između grada i njegovih građana. Orijentisana lokalno, BAZA promoviše globalno znanje o izuzetnim prostornim praksama i njihovim delovanjima. BAZA praktikuje i, kroz nove ideje i nove inicijative, promoviše stalno promenljive poglede na pravo na grad. 

Na ovom događaju BAZA predstavlja ishode višegodišnjeg rada, fokusirajući se na metodološki pristup koji se kreće od temeljnog istraživanja fizičke strukture gradskog prostora i njegove slojevite istorije, do kreativnog i spekulativnog promišljanja o njegovom budućem razvoju. 

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka

The event is finished.

Datum

06. окт 2023.
Završen!

Vreme

19:00

Organizator

Baza – platforma za prostorne prakse
Internet adresa
http://mismobaza.org