Damir Imamović, Trio Singer of Tales & Boris Kovač New Ritual Ensemble

Dva koncerta wold music žanra na kojem će nastupiti najveća regionalna imena ove scene, biće održana u četvrtak, 10. novembra u 20 časova u Novsadskoj sinagogi. Nastupiće trio Singer of Tales kojeg čine Damir Imamović, Darija Tirkan i Žiga Golob, a nakon njih Boris Kovač sa New Ritual Ensemble.

Damir Imamović: „Singer of Tales (BIH, TUR, SVN)

Damir Imamović (Sarajevo, 1978) jedan je od najznačajnijih predstavnika današnje sevdalijske scene u BiH. Autor je sedam muzičkih albuma od kojih je neke objavio za prestižne world music izdavače kao što su The Glitterbeat Records (Dvojka, 2016) i Wrasse (Singer of Tales, 2020). Odrastajući u porodici sevdalijskih bardova, Damir rano upoznaje svet tradicionalne muzike. Prvi album snima 2006, nakon čega sledi serija nastupa u BiH i regionu bivše Jugoslavije. Kasnije će ga turneje voditi delom Evrope, do Kine, SAD-a, Meksika, Japana i Indije. Sarađuje s brojnim eminentnim muzičarima, a radio je i sa producentima kao što su Kris Ekman (Chris Eckman, album Dvojka), te Džou Bojd i Andrea Gertler (Joe Boyd / Goertler, album Singer of Tales). Damir je dobitnik je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Između ostalog, proglašen je Najboljim evropskim umetnikom u oblasti world music-a (Songlines Magazine, 2021), a njegov album „Singer of Tales” dobio je prestižnu nagradu nemačkog Udruženja muzičkih kritičara (2020).

U jednom od aktuelnih projekata Damira Imamovića, „Singer of Tales”, učestvuje trio u kom su, pored Damira, još i istanbulski majstor turske klasične muzike Darija Tirkan (Derya Türkan) i izuzetni slovenački kontrabasista Žiga Golob. Tirkan svira klasični osmanski instrument, trostrunu liru po imenu kemenče i poznat je po saradnjama sa vrhunskim umetnicima. Golob spada u red najtraženijih kontrabasista u polju džeza i improvizovane muzike. Redovno sarađuje sa Tamarom Obrovac, Matijom Dedićem i dr.

Koncert u Novom Sadu jeste premijerni nastup trija „Singer of Tales” i predstavljanje istoimenog albuma u Srbiji.

Boris Kovač: New Ritual Ensemble (SRB)
Ovaj koncertni program donosi niz prevashodno autorskih kompozicija Borisa Kovača: dela kamerne muzike i world-džez-dens numere pisane za film i pozorište, kao i jednu baladu Lava Kovača u aranžmanima za sastav koji je svoj premijerni nastup imao na Svečanom otvaranju programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture, u Srpskom narodnom pozorištu, 13. januara 2022. godine, pred visokim zvanicama iz Evropske unije i Srbije. Članovi ansambla su višedecenijski saradnici Borisa Kovača, čije je izvođačko stvaralaštvo duboko utkano u njegov autorski izraz. Boris Kovač je kompozitor, instrumentalista i multimedijalni umetnik. Piše muziku za kamerne sastave koje obično sam uvežbava i vodi. Mnogi od njegovih projekata rađeni su za pozorište i film. Njegovi albumi su se pet puta nalazili na listama najboljih albuma po izboru panela World Music Charts Europe, a časopis Songlines je uvrstio The Last Balkan Tango među 50 najznačajnijih albuma svih vremena. Za svoj rad je višestruko nagrađivan. Program sastava Boris Kovač New Ritual Ensemble na festivalu Pocket Globe će biti pretežno baziran na, uslovno rečeno, lakšim notama ovog autora, a biće izvedene i neke od njegovih najslušanijih kompozicija. S obzirom na to da nastup ovakvog seksteta nije produkciono lako ostvariv u današnje vreme, koncert na Pocket Globe-u predstavlja jedinstvenu priliku za publiku da prisustvuje muziciranju istinskih majstora kamerne muzike, koji sa neuporedivom senzibilnošću izvode bogat i raznovrstan opus Borisa Kovača. Pored Borisa (sopran i alt saksofon, klarinet, melodion, vokal), sastav čine: Aleksandra Krčmar (violina), Lazar Novkov (harmonika), Slobodanka Stević (klavir, sempler), Siniša Mazalica (kontrabas) i Lav Kovač (bubnjevi, sempler). Za dizajn zvuka zadužen je Dima Jakovljević.

Koncert će biti održan u okviru prvog World Music Festivala Pocket Globekoji donosi šest izvanrednih koncerata u Novom Sadu (Novosadska sinagoga / Pozorište mladih), od 10. do 12. novembra. U okviru koncertnog programa nastupiće umetnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Maroka, Francuske, Turske, Kipra i Irana.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

10. нов 2022.
Završen!

Vreme

20:00 - 22:00

Lokacija

Sinagoga
Sinagoga, Јеврејска, Нови Сад

Organizator

Udruženje Ring ring
Internet adresa
https://ringring.rs/

Ostali organizatori

World Music asocijacija Srbije
Internet adresa
https://worldmusic.org.rs/