logo budućnost evrope

Debata / Ballet Jazz Montreal

Debata sa igračima najpoznatije svetske plesne trupe Balet džez Montreal će biti održana 11. aprila u Srpskom narodnom pozorištu. Na debati će se baviti njihovim životima u velikim putujućim trupama, radom sa važnim koreografima i iskustvima koja su imali prilikom kreiranja predstave na muziku Leonarda Koena. Ovaj razgovor kao i radionice u toku plesnog festivala održaće se kao deo programske celine Škole budućnosti.

Proistekao iz saradnje Ženevjev Solbejn, Evi Von Žonsi i Edija Tusana tokom 1972. godine je nastao Balet džez Montreal, kao repertoarska trupa koja stvara, producira i izvodi predstave savremene igre zasnovane na tehnici, strogosti i estetici klasičnog baleta.

Njihov rad je stalno prisutan na lokalnim, nacionalnim i internacionalnim scenama. Kompanija svojim umetnicima nudi vrhunsku profesionalnu baletsku obuku i pruža međunarodno priznatim koreografima slobodu da razvijaju svoj umetnički proces u skladu sa identitetom trupe. Na taj način, stvara se ekskluzivni repertoar koji je dostupan svima.

Kao vodeći ambasador umetničke igre Kvebeka, Balet džez Montreal je sinonim za besprekorno izvođenje.

Njihov karakterističan stil je istovremeno umetnički, seksi, eksplozivan, originalan i pristupačan. Od kada je 1998. godine imenovan za umetničkog direktora, Luj Robitej je preusmerio trupu ka publici koja je otvorena za sveže koreografske forme i povezao je sa novim imenima iz sveta  savremene igre, kao što su Kristal Pajt, Azur Barton, Mauro Bigonceti, Andonis Fonjadakis, Icik Galili, Anabel Lopez Očoa, Barak Maršal, Bendžamin Milepje, Kajetano Soto…

Poslednjih godina, umetnički pravac kompanije favorizovao je multidisciplinarne komade koje spajaju igru sa drugim umetničkim disciplinama kao što su pozorište, video i muzika.

Svaki komad je posebno kreiran za Balet džez Montreal, dok karakteristična osobenost i visoki kvalitet izvođača osiguravaju održiv uspeh i ugled trupe.

Sa više od 2500 izvedenih predstava i preko 2,8 miliona fanova u 68 zemalja, Balet džez Montreal je pravi predstavnik kanadske igre i umetničke vitalnosti širom sveta. Godine 2016, trupa i njen umetnički direktor poneli su nagradu Rideau Hommage kao priznanje za kontinuirano prisustvo na kvebeškoj sceni.

U toku plesnog festivala imaćemo priliku da pogledamo radionicu i predavanje plesne trupe Ju Stromgren iz Osla 29. aprila u Srpskom narodnom pozorištu.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

11. апр 2022.
Završen!

Vreme

13:30 - 14:30

Lokacija

Srpsko narodno pozorište
Позоришни трг 1, Нови Сад

Organizator

Beogradski festival igre
Internet adresa
https://belgradedancefestival.com/en