Dečiji hor Kolibri / Grad knjige

Koncert dečjeg hora „Kolibri“ biće održan 18. septembra na Glavnoj sceni na SPENS-u, u okviru nedelje književnosti Kaleidoskopa kulture.

Hor „Kolibri“ izvodiće repertoar pesama na tekstove dečijih pisaca.

Dečji hor „Kolibri“, osnovan je 1963. godine. Osnivač i dugogodišnji dirigent ovog najmlađeg ansambla u okviru Muzičke produkcije Radio-televizije Srbije bila je Milica Manojlović.

„Kolibri“ je jedinstveni dečji hor prepoznatljive kulture pevanja, dopadljive interpretacije i visoko profesionalnog odnosa prema muziciranju gajenom u osmišljenoj ljubavi prema muzici, aktivnom primanju muzike čiju poruku jedinstvenim zadovoljstvom prenosi na slušaoce. Stav pri pevanju, disanje, osmišljavanje interpretacije, razumevanje teksta, bio on na srpskom ili ne, stavlja se u funkciju muzičkog izraza.

Hor je održao preko stotinu koncerata u zemlji i inostranstvu, učestvovao u audio dramama, u televizijskim emisijama i serijama, kao i na filmu. Za sobom ima 7 audio kaseta, 19 singl i 42 long-plej gramofonske ploče i 4 audio CD-a u izdanju PGP-RTB/RTS.

Izuzetni umetnički dometi i estetsko zadovoljstvo  doneli su ovom horu niz nagrada od kojih se ističu: Povelja Radio Beograda za doprinos razvoju dečje i omladinske muzike, Zlatni Beočug Kulturno-prosvetne zajednice Beograda za ostvarenje u oblasti nauke i umetnosti, Povelja „Udruženja kompozitora“ za doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva, Zahvalnica UNICEF, Zlatna siringa Radio-televizije Beograd za najveće godišnje ostvarenje ansambla RTB, Orden rada sa srebrnim vencem, Medalja „Mokranjčevih dana“ i Zmajeva nagrada.

Hor danas vodi Ljiljana Ranđelović. Završila je Muzičku akademiju u Beogradu, odsek za muzičku pedagogiju. Od sedme godine se bavi horskim pevanjem i horskom muzikom. Godine 1995. postaje najmlađi član tada  jedinog profesionalnog ansambla u zemlji – Hora RTS-a. U martu 2012. godine sa velikim zadovoljstvom i entuzijazmom, nastavljajući put koji je Milica Manojlović započela davne 1963. godine,  preuzima hor Kolibri. Sa horom „Kolibri“ snima svoj prvi, a njihov četvrti po redu audio CD – „Kolibri planeta“, na kojem su autori pesama najpoznatiji pop i rok muzičari naših prostora.

Foto: Nebojša Babić

The event is finished.

Oznake:

Datum

18. сеп 2022.
Završen!

Vreme

14:30

Lokacija

SPENS
Internet adresa
http://www.spens.rs/

Other Locations