Dečje i omladinsko bijenale / Bijenale scenskog dizajna

Tokom trajanja Bijenala scenskog dizajna”, od 5. do 7. septembra i 10. septembra, od 16 do 19 sati, na spratu objekta Radionica, lokal 2 u Distriktu, biće organizovano dečje i omladinsko bijenale na kojem će deca imati priliku da učestvuju u finalnim radionicama posvećenim ovogodišnjoj temi sezone SCENlab vrtića „Lutke”.

Izvođenje lutkarske predstave će biti održano 09. septembra u 12 časova.

Dečje bijenale

U periodu mart-jun na radionicama SCENlab vrtića su nastajali poluproizvodi, rekviziti i lutke, koji će na Bijenalu biti dovršeni u okviru radionica i oživljeni u kratkim predstavama. Razvijaće se pozorište lutaka pravljenjem scenografija, tj. prostora igre u kome će deca pokretati lutke na različite načine – rukama odozgo, lutkama koje se navlače na ruke (ginjole) ili maskama za lice.

Dete je potrebno prijaviti za jedan od ponuđena četiri termina (može prisustvovati radionici i u sva četiri termina) na mejl: deca@bisd.rs najkasnije do 01. septembra 2022. godine. Radionice su besplatne, a namenjene su deci uzrasta 610 godina.

Radionice vodi: Dragana Pilipović sa asistentima

Omladinsko bijenale

Radionice u sklopu omladinskog bijenala će biti održane od 05. do 09. septembra u objektu Radionica, lokal 2, na spratu.

Omladinski bijenale čini niz kreativnih i stručnih radionica iz domena pozorišta, vizuelnih umetnosti, arhitekture i tehnologije, namenjenih svim zainteresovanim srednjoškolcima i studentima. Polaznici će imati priliku da otkriju skrivene i uzbudljive strane različitih oblasti scenskog dizajna.

Prijave su putem obrasca koji je dostupan na sajtu Bijenala do 03. septembra 2022, a na sajtu možete videti i atmosferu sa radionica koje su realizovane tokom godine.

Autori programske linije Omladinsko bijenale su: Darinka Mihajlović poznatija kao Selena Orb, Aleksandra Pešterac i Romana Bošković Živanović

Koordinator programske linije: Maja Vilić

5. septembar, 11 časova

Scenska šminka (sredstvo brze magije): Darinka Mihajlović, poznatija kao Selena Orb

Kostim pomaže glumcu da transformiše svoje privatno telo u scensko i da dočara određeno vreme i prostor. U tom procesu scenska šminka igra značajnu ulogu jer omogućava glumcu potpunu promenu osnovne fizionomije lica i na taj način on postaje neko drugi. Kroz ovu radionicu demonstriraćemo različite primere tehnika koje koriste scenski šminkeri u pozorištu i na filmu. Radionica se bavi postupkom transformacije lica glumca – izvođača, od privatnog do karakternog. Naučite kako se neko postaruje, podmlađuje, kako se konturiše lice, kako se stavlja perika, kako se prave ožiljci i specijalni efekti. Upoznajte se sa tajnama “brzih” promena koje vode ka neprepoznatljivosti.

Gost radionice: scenski masker i šminker Dubravka Bušatlija

06. septembra, 11 časova 

(Ne)vidljivo u napuštenim prostorima / Aleksandra Pešterac i Mina Stojanov

Radionica o (ne)vidilljivom u napuštenim prostorima predstavlja potragu za zanimljivim detaljima i atmosferama prostora Češkog magacina na Limanu, koji se nalazi nedaleko od Distrikta. Na radionici ćemo pokušati da otkrijemo kakva može biti vrednost ovog napuštenog prostora. Bavićemo se narativima i ambijentalnim vrednostima prostora, koji možda nisu vidljivi drugima, a sa idejom da postanu vidljivi. Ishod radionice će biti serija fotografija prikazanih kroz vizuru polaznika radionice. Zadatak učesnika radionice biće da putem fotografije ispričaju priču o prostoru.

7. septembar, 11 časova

Vođenje: Radionice Kombinata ili Kako se oprema pozorišna predstava / Vladimir Savić

U okviru stručnog obilaska teških radionica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu biće posećene stolarska, bravarska, tapetarska i slikarska radionica. Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa ulogom radionica u procesu proizvodnje scenografije, načinima rada i specifičnim tehnikama i zanatima, kao i da razgovaraju sa ljudima koji tu rade. U okviru obilaska biće organizovane i demonstracije određenih tehnika i postupaka vezanih za specifičnu delatnost svake od radionica. Cilj obilaska je upoznavanje ljudi koji su deo procesa realizacije pozorišne predstave i ukazivanje na važnost ovog dela tehničkog sektora pozorišta.

7. septembar, 18 časova

Vođenje: BISD iz prve ruke / Zoja Erdeljan

Tokom vođenja kroz Bijenale scenskog dizajna učesnici će posetiti sve prostore u kojima se dešava program Bijenala. Šetnja će obuhvatati potez od kampusa Univerziteta u Novom Sadu do Distrikta. Pored posete programima, razgovora sa autorima, saradnicima i tehničkim timovima Bijenala saznaće i sve o konceptu, pripremama i procesu realizacije i imaće priliku da vide i prostore „iza kulisa“, one koji nisu uvek dostupni publici, a koji omogućavaju funkcionisanje festivala.

Takođe, saznaće šta je scenski dizajn, kako je nastao Bijenale, zbog čega je obnovljen i zašto je važan za naš region.

8. septembar, 11 časova

Lik i njegova kuća: Ko je tu kada nikoga nema kod kuće? / Marija Varga i Maja Vilić

Ova radionica se bavi jednim zadatim prostornim i značenjskim okvirom kućom. Polazeći od teksta, zvuka, mirisa, tumačeći ih, konstruisaćemo zajedničku sliku karaktera kroz crtež. Zatim ćemo se baviti kreiranjem ličnog prostora kuće našeg glavnog lika.

Ideja je da, kroz studiju karaktera lika, dođemo do osnovnih smernica koje će nam pomoći pri izgradnji karaktera prostora. Cilj ovog kreativnog procesa je da polaznici radionice kroz tumačenje fizičkog izgleda lika kao i njegovog karaktera stvore sliku o prostoru kuće koja pripada samo njemu.

Na koji način jedan lik čini prostor kuće i kako kuća čini lika?

Ishod radionice će biti umanjen model kuće maketa koju upotpunjuje atmosfera izgrađena svetlom, zvukom i mnogim drugim scenskim sredstvima.

8. septembar, 18 časova

Prostor Iz(u)nutra / Dragana Pilipović

Kako se trenutno osećaš? Da li to možeš da pretočiš u opipljivo? Da li možeš da materijalizuješ svoju trenutnu emociju, razmišljanje i stanje? Da li treba nešto da sakriješ ili da razglasiš svima koliko si srećan…

Korišćenjem raspoloživih materijala učesnici radionice će pokušati da kroz prostornu interpretaciju prikažu svoje unutrašnje stanje. To može biti element poput rekvizite za telo, glavu, ruke, noge, bilo šta trodimenzionalno. Učesnicima će na raspolaganju biti razne vrste materijala u smislu taktilnosti i karaktera. Ishod radinice je serija fotografija učesnika sa novim napravljenim elementom.

9. septembar, 11 časova

Šta se sve vidi sluhom / Sanja Bunjevac

Kako se u prostoru svesno orijentišemo čulom vida, informacije koje primamo posredstvom zvuka, iako snažno sudeluju u formiranju celovite slike okruženja, često ostaju neosvešćene. Zato, ova radionica ima za cilj da učesnike bolje upozna sa potencijalom ljudske percepcije sluhom.

Kroz istraživanje reči kojima se zvukovi opisuju, slušanjem zvukova postavljenih u različite prostore, određivanjem mesta izvora zvuka, praćenjem zvuka u pokretu, učesnici svesno osvajaju prostor iz drugačije perspektive, a definisanje karakteristika spoljašnjeg mesta ili unutrašnjeg osećaja do kojih ih je zvuk doveo, daće za rezultat radionice sumu reči kao potvrdu o količini i raznovrsnosti informacija. Telesnost i duboka instinktivna vrednost opažanja sluhom biće dalje testirana slušanjem ASMR zvučnih zapisa i razgovorom o fizičkim senzacijama koje oni mogu proizvesti. Autonomni senzorni meridijalni refleks (ASMR), odnosi se na prijatno osećanje „ježenja” i opuštanja koje može proizvesti slušanje tihih zvukova snimljenih veoma blizu njihovog izvora.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Dragana Pilipovic

The event is finished.

Oznake:

Datum

10. сеп 2022.
Završen!

Lokacija

Radionica, Distrikt
Bulevar despota Stefana 5, Novi Sad

Organizator

Fakultet tehničkih nauka
Internet adresa
http://www.ftn.uns.ac.rs/n475077930/fakultet-tehnickih-nauka