Đorđe Marković: Kolekcionarski stan

Izložba multidisciplinarnog umetnika Đorđa Markovića – Kolekcionarski stan, biće otvorena za posetioce od 25. aprila do 31. maja  u Galeriji na Štrafti.

Umetnik Đorđe Marković novosadskoj publici predstavlja svoj samoreferencijalni projekat koji transformiše formu izloga na kojoj je Galerija na Štrafti zasnovana u nadrealnu, post-ironičnu instalaciju kojom ispituje konzumerizam, egzibicionizam i identitet unutar umetnosti savremenog doba – lukavo argumentovano u obliku javne diorame.

“Bez naziva je umetnička instalacija koja se sastoji od zidne tapete na kojoj se nalaze kućni papagaji (preparirani) ostavljajući za sobom izmet. Tapeta je replika segmenta dela Pitera Brojgela Starijeg, koja uz kompletnu postavku daje utisak postojanja diorame poput čuvenih muzejskih primeraka. Ono što otkriva da je u pitanju soba jeste prekidač koji „remeti“ umetnički segmet. Smeštanje dela u privatnu sobu, njegovo repliciranje i isecanje prikazuje želju za posedovanjem umetnosti bez brige o njenoj daljoj vrednosti i verodostojnosti.” (Đorđe Marković)

Đorđe Marković rođen je 1986. godine u Novom Sadu. Master studije završio je 2012. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Likovni departman, smer Grafika u klasi profesora Zorana Todovića. Bavi se umetničkom instalacijom, scenografijom, filmom, videom i likovnom pedagogijom. Radove je izlagao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Takođe, autor je brojnih pozorišnih scenografija u zemlji i inostranstvu. Bio je angažovan na projektima finansiranim od strane Evropske Unije kao mentor na polju likovne umetnosti. Jedan je od dobitnik nagrade Erste banke na polju umetnosti, programa SUPERSTE. Trenutno je zaposlen kao viši stučni saradnik na katedri za Crtanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Ovu postavku organizuje Galerija „Bel Art“ u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada, a u pitanju je druga postavka u ovogodišnjem programskom ciklusu „Galerije na Štrafti“ 2024. godine.

The event is finished.

Datum

31. мај 2024.
Završen!

Vreme

Celodnevni
Kategorija