Priča o porodici Karlavaris / Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama

Tribina „Priča o porodici Karlavaris”, biće održana 22. februara u Galeriji „Prometej”, sa početkom u 18 sati.  Porodica Karlavaris samo je jedna od četiri novosadske porodice koje će biti predstavljene kroz izložbu „Dnevnici seoba: zapisi o novosadskim porodicama”, koja se realizuje u okviru programskog luka Seobe.

Porodica Karlavaris doselila se u Novi Sad iz Kastva u Istri nakon Prvog svetskog rata. Porodicu čine dve grane – jednu predstavlja Ivan (doselio se 1919), čiji je sin Bogomil, bio poznati slikar i profesor, i unuk Ivan, profesor fotografije i fotograf; drugu granu predstavlja Vjekoslav (doselio se 1927), ugledni bankar u međuratnom periodu.

Prof. dr Bogomil Karlavaris (1924 – 2010), školovao se u Vršcu i Novom Sadu, gde je završio Višu pedagošku školu i Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Doktorirao je u Nemačkoj (1969). Predavao je na Akademijama u Beogradu i u Novom Sadu. Osnovao je Društvo likovnih pedagoga Vojvodine, kao i Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, koji je sa uspehom vodio od 1954. do 1980.

Vjekoslav Karlavaris (1887 – 1974) bio je bankar, upravitelj Štedionice u Novom Sadu. Školovao se u Kastvu, svom rodnom mestu, potom je završio gimnaziju u Pazinu i trogodišnju Ekonomsku visoku školu u Beču (1909). Radio je kao bankarski činovnik u Trstu, potom je prešao u Rijeku, gde je bio direktor Jadranske banke. Posle rata je bio upravitelj opatijske filijale Američke banke iz Trsta. U braku sa Novosađankom Marom Mogin, sa kojom se venčao u novosadskoj Sabornoj crkvi, dobio je trojicu sinova (svi kršteni u Nikolajevskoj crkvi). Odlučio je da se sa porodicom preseli u Novi Sad, gde je osnovao Gradsku štedionicu. Bio je angažovan u društvenom životu Novog Sada.

 

Foto: Promo

Oznake:

Datum

22. феб 2022.
Završen!

Vreme

18:00 - 19:00

Lokacija

Galerija „Prometej"
Светозара Милетића 16, Нови Сад

Organizator

Izdavačka kuća „Prometej”