20 godina Beogradskog festivala igre

Izložba povodom 20 godina Beogradskog festivala igre biće postavljena od 12. do 23. septembra u Kulturnoj stanici Barka, u okviru Kaleidoskopa kulture.

Otvaranje je zakazano 12. septembra u 19 časova, dok će izložba moći da se pogleda svakog radnog dana od 10 do 18 časova.

Od početka 2022. godine grupa mladih filmskih umetnika radi na prikupljanju kompletne arhivske građe, televizijskih, video, štampanih i digitalnih zapisa koji dokumentuju stvaranje i razvoj Beogradskog festivala igre, kroz protekle dve decenije. Tako je nastao materijal koji čine dokumentarni filmski i video zapisi, ujedno prikupljene fotografije i intervjui sa umetnicima koji su festival učinili vidljivim i prepoznatljivim u svetu.

Beograd i Novi Sad su zahvaljujući ovom festivalu postali važne stanice u biografiji umetnika koji kreiraju trendove u oblasti umetničke igre i teatra, mesta gde se otkrivaju nove produkcije i sa jednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori. U trenutku kreacije filmskog materijala, Festival će moći da se pohvali sa preko 550 prikazanih koreografskih komada i preko 500.000 ljudi u gledalištima. U tom smislu, autentičan prikaz tehničke realizacije 19. i 20. Beogradskog festivala igre, takođe ima jasan cilj da prikaže podjednaku ambiciju za prikazivanjem estetski revolucionarnih komada i umetnika čiji radovi prevazilaze granice zamislivog, kao i najbolje baletske tradicije renomiranih operskih institucija, na jednom mestu.

Projekat je deo nacionalnog konkursa za umetnike i umetnice „Umetnici. Sad!“, koji u okviru Kaleidoskopa kulture raspisuje Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Od samog početka, realizaciji konkursa „Umetnici. Sad!“ podršku pruža IDEA koja posluje u okviru kompanije Mercator-S.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Fotografije su urađene uz pomoć kompanije NIS

Oznake:

Datum

23. сеп 2022.
Završen!

Vreme

10:00 - 18:00

Lokacija

Kulturna stanica Barka
Čenejska 54, Нови Сад
Internet adresa
https://barka.kulturnestanice.rs/