Dokumentarni filmovi: NOVKABEL ERA I SPENS 81

Prikazivanje dokumentarnih filmova „Novkabel ERA” i „SPENS 81″ održaće se 5. septembra u 20 časova u Kulturnoj stanici Svilara, u okviru nedelje arhitekture Kaleidoskopa kulture.

Dokumentarni film „Novkabel ERA” i kratkometražni uvodni dokumentarni film „SPENS 81″ pretenduju da približe domaćoj i stranoj publici značaj ovih objekata za grad i njegove građane, kroz arhitektonski i društveni aspekt. Dva filma sa razlogom obrađuju Sportsko poslovni centar „Vojvodina” (SPENS) i zgradu ERA Novkabela kao glavnu temu, jer su oni bili jedni od glavnih faktora razvijanja grada, kako ekonomski tako i društveno. Dva objekta jugoslovenskog modernizma bez kojih Novi Sad ne bi bio isti.

Kratkometražni uvodni dokumentarni film „SPENS 81” dokumentuje intervjue sa graditeljima SPENS-a, koji su prvi put nakon 40 godina podelili svoja iskustva i sećanja o procesu projektovanja jednog od najznačajnijeg i najvećeg objekta novosadske i jugoslovenske modernističke arhitekture. Ovaj kratkometražni dokumentarac je uvodni video za dugometražni film o SPENS-u koji nas očekuje naredne godine.

Dokumentarni film „Novkabel ERA” obrađuje zgradu ERA Novkabela koja je projektovana i sagrađena 1983. godine kao proizvodna i upravna zgrada posebnog programa u okviru Novosadske fabrike kabela, koja se bavila razvojem elektronike, računara i automatike. Odluka o pokretanju ovako ambicioznog programa, iz kojeg su nakon nekoliko godina izašli i prvi računari ERA20 i ERA60, kao i kućni računar ET-188, bila je logičan razvojni korak ove uspešne radne organizacije, koja je krajem 70-ih i u prvoj polovini 80-ih godina proživljava svoj poslovni vrhunac potvrđen i nagradom AVNOJ-a 1982. godine, za najuspešniju radnu organizaciju u SFRJ. Prateći savremenike ovog projekta i “duhove” na lokaciji Novkabela, film rekonstruiše urbanu i društvenu istoriju Novog Sada, kontekst i prostor na kojem je rođena IT industrija Novog Sada.

SPENS nije tržni centar, SPENS je zdrav život.

Novkabel nije simbol tranzicije, Novkabel je spomenik ambicioznosti.

Projekat je deo nacionalnog konkursa za umetnike i umetnice „Umetnici. Sad!“, koji u okviru Kaleidoskopa kulture raspisuje Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Od samog početka, realizaciji konkursa „Umetnici. Sad!“ podršku pruža IDEA koja posluje u okviru kompanije Mercator-S.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

05. sep 2022.
Završen!

Vreme

20:00 - 21:00

Lokacija

Kulturna stanica Svilara
Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad
X