Slepa mrlja / Drama Srpskog narodnog pozorišta u Evropskoj prestonici kulture – Novi Sad 2022

Srpsko narodno pozorište donosi nam, u okviru programskog luka Budućnost Evrope, 13. maja 2022. godine igranje predstave „Slepa mrlja”, kao deo Bajki budućnosti.

Ljubitelji teatra imaće priliku da uživaju i u antičkoj tragediji, koju će na scenu postaviti rumunski reditelj Andrej Mažeri.

„Slepa mrlja” predstavlja moderno čitanje klasike i spajanje tri antičke tragedije – „Bahantkinja“, „Antigone“ i „Cara Edipa“ u jednu predstavu, ali i povratak Drame Srpskog narodnog pozorišta, nakon više od pedeset godina, antičkoj tragediji. Iako tematski raznovrsne, ove tri drame biće na izvestan način povezane u dramaturški smislenu, a pozorišno veoma modernu priču u čijoj osnovi je porodica, njen raspad, izgnanstvo i povratak kući.

Mladi, a već izuzetno afirmisani i priznati rumunski reditelj preporučio se sjajnim režijama i upravo modernim čitanjem klasike u velikim nacionalnim teatrima Rumunije. Ovo će biti njegova prva režija van matične države i već je izvesno da će rad u Srpskom narodnom pozorištu biti proboj ovog veoma darovitog reditelja na evropsku pozorišnu scenu.

Andrej Mažeri je dobitnik nekoliko nacionalnih nagrada, a kada su njegove „Male dvorske dame” izvedene na Bukureštanskom nacionalnom pozorišnom festivalu, stavljen je u red najrelevantnijih mladih reditelja u regionu.

Foto: M. Pudić

Oznake:

Datum

13. мај 2022.
Završen!

Vreme

19:30

Lokacija

Srpsko narodno pozorište
Позоришни трг 1, Нови Сад

Organizator

Srpsko narodno pozorište
Phone
+ 381 21 6621 411
Internet adresa
https://www.snp.org.rs/