EVROVIZION. Crossing Stories And Spaces

Muzej savremene umetnosti Vojvodine, u partnerstvu sa ifa/Institut für Auslandsbeziehungen iz Štutgarta (Nemačka) i Goethe-Institut u Srbiji, predstaviće izložbu „EVROVIZION. Crossing Stories And Spaces“, koja je deo programskog luka „Doček“.

Ovaj umetnički projekat, kroz prizmu različitih pogleda, kritički preispituje aktuelnu društveno-političku situaciju u Evropi vezano za probleme rasizma, nacionalizma, ratova, granica, uništavanja životne sredine, neoliberalnog kapitalizma. U fokusu projekta je region jugoistočne/istočne Evrope koji igra važnu ulogu kako u izboru umetnika, tako i saradnika na projektu – mesta prezentacije izložbe su integralni deo koncepta celog projekta.

Na rubovima kontinenta, gde Europa postaje Evropa, možda se ponekad jasnije vidi šta je neopohodno. Zato je sam naslov fuzija različitih jezičkih oblika, slobodna verzija potencijalnog interkulturalnog zajedništva, kroz viziju jedne drugačije Evrope. Pored uključivanja lokalnih umetnika i zajednica, projekat je relevantan jer će se posetiocima predstaviti i umetnici sa međunarodne umetničke scene, a Novi Sad će se, s obzirom na putujući koncept izložbe, naći na mapi gradova kao što su Brisel, Berlin, Krakov, Atina, Kalinjingrad, Varna, Tbilisi…

Tokom trajanja izložbe, od 26. novembra 2021. do 27. februara 2022. godine, biće održano više pratećih programa u Novom Sadu dok će u februaru 2022. godine, i u galeriji Menjačnica Goethe-Instituta u Beogradu, biti realizovana izložba umetnice Henrike Nauman.

 

Foto: Vajiko Chachkhiani

Oznake:

Datum

26. nov 2021. - 27. feb 2022.
Završen!

Vreme

08:00 - 18:00

Lokacija

Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Dunavska 37, Нови Сад

Organizator

Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Internet adresa
http://msuv.org/

.

Ostali organizatori

Institut für Auslandsbeziehungen
Internet adresa
https://www.ifa.de/en/
Geteov institut u Srbiji
Internet adresa
https://www.goethe.de/ins/cs/sr/ueb/kon.html
X