Festival folklora Srba iz regiona

Festival folklora Srba iz regiona, deveti po redu, biće održan 26. novembra na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, sa početkom u 18 časova. 

Festival folklora Srba iz Krajine, Republike Srpske i Federacije BiH je reprezentativna manifestacija koja čuva i neguje nematerijalno kulturno nasleđe Srba iz regiona. Osnovni cilj Festivala je prezentacija, prenošenje i očuvanje izvorne krajiške igre, pesme i plesa.

Organizatori festivala su Savez Srba iz regiona i Zavičajno udruženje „Sava Mrkalj“. Festival se realizuje u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, na Velikoj sceni Jovan Đorđević.

Festival je revijalnog karaktera i okuplja veliki broj kulturno-umetni­čkih društava Srbije, koje čine Srbi poreklom iz regiona, i koji uz igru i pesmu evociraju uspomene i održavaju životnu nit sa zavičajem. Širom Srbije, a naročito Vojvodine, danas aktivno radi veliki broj kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa koje neguju bisere srpske izvornosti.

Festival okuplja preko 300 učesnika, članova kulturno-ume­tni­­­čkih društava. Pored KUD-ova iz Srbije učestvuju i KUD-ovi iz Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH, koji rade na očuvanju kulturnog nasleđa Srba u regionu a koji i dalje žive na tim prostorima.

Cilj festivala je da afirmiše rad tih kulturno-umetničkih društava i da domaćoj javnosti pokaže da u regionu i dalje postoji svest za očuvanjem kulture i tradicije Srba.

Festival je od izuzetnog značaja za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa, kako Srba iz regiona, tako i Srba u Srbiji.

The event is finished.

Datum

26. nov 2023.
Završen!

Vreme

18:00

Lokacija

Srpsko narodno pozorište
Позоришни трг 1, Нови Сад
Kategorija
X