okrugli stolovi za kojima sede ljudi koji izgledaju kao da im je jako dosadno

Evropski kosturi iz ormara / SOC

Okrugli sto i diskusija na temu manje poznatih mračnih priča iz Drugog svetskog rata, održaće se u Kreativnom distriktu, 26. juna, u okviru programskog luka Tvrđava mira, u organizaciji Filozofskog fakulteta, a uz podršku Austrijskog kulturnog foruma.

Gotovo da nema države koja nema svoju mračnu priču iz Drugog svetskog rata. Iako je, kada je reč o zločinima, pažnja dugo bila fokusirana na zemlje gubitnice (pre svega Nemačku i Japan), bilo bi nepravedno zanemariti ulogu kvinsliških režima širom Evrope.

U mnogim evropskim zemljama Drugi svetski rat je poslužio da ekstremisti preuzmu vlast i da se, uz pomoć okupatora, razračunaju sa onim etničkim i religijskim grupama koje su smatrali odgovornim za teško stanje u svojim državama.

Danas većina ovih država ima zakone koji kažnjavaju negiranje holokausta (uključujući i samu Nemačku), ali mnoge zastrašujuće priče još uvek nisu ispričane.

Ako ovome dodamo nepravedno zanemaren genocid nad Romima, koji se dešavao paralelno sa holokaustom (a negde je bio i mnogo brutalniji), onda je naša dužnost da i danas, iako je prošlo skoro osamdeset godina od kraja rata, ponavljamo njihove priče i time sprečimo slična dešavanja u budućnosti.

Govornici:

Daniel Schuster (Österreichischer Auslandsdienst/Austrian Service Abroad)

Agnes Daróczi (Romano Instituto Budimpešta)

Tatjana Milovanović (Post-Conflict Research Center, Sarajevo)

Moderator: Milovan Pissari (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd)

Foto: Promo

Oznake:

Datum

26. јун 2022.
Završen!

Vreme

19:00 - 21:00

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Austrijski kulturni forum Beograd
Internet adresa
https://www.facebook.com/AustrijskiKulturniForum

Ostali organizatori

Filozofski fakultet
Filozofski fakultet