Film „It’s a Wonderful Life” (1946) / Grad knjige

Projekcija filma „It’s a Wonderful Life” biće održana 17. septembra u 22.30 časova u Amfiteatru na SPENS-u, u okviru nedelje književnosti programa Kaleidoskop kulture.

„Divan život” (eng. It’s a Wonderful Life) filmski je klasik Franka Capre iz 1946. godine, s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi. Radnja filma je zasnovana na pripovetki „The Greatest Gift” („Najveći dar”) američkog književnika Philipa Van Doren Sterna.

Glavni junak filma, George Bailey (Stewart), poslovni je čovek na rubu samoubistva na samo Badnje veče. Georgea su pritisli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu bila je gubitak značajne svote novca, 8.000 dolara, koje je zabunom ispustio. Tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence (Henry Travers), koji ga želi odgovoriti od čina, pokazujući mu kako bi njegov grad, porodica, poznanici izgledali da se nikad nije rodio. Pokazao mu je, da je njegov život dragocen i da se mnoga dobra se ne bi dogodila, da se nije rodio.

„Divan život“ je jedan od najpoznatijih i najemitovanijih filmova svih vremena. Redovno se prikazuje za Božić na televizijskim kanalima širom sveta. Premda danas ima status klasika, film je u vreme nastanka loše prošao na kino-blagajnama i doneo puno problema svom autoru Franku Capri.

Američki filmski institut uvrstio je film među 100 najboljih filmova ikad snimljenih.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Promo

The event is finished.

Oznake:

Datum

17. сеп 2022.
Završen!

Vreme

22:30

Lokacija

SPENS
Internet adresa
http://www.spens.rs/

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/