Film Kuden & Kenta Kambara i performans Sunce / Uhvati film

Japanski umetnik Kenta Kambara gostovaće 16. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada, na zatvaranju filmskog programa Druge? Evrope „Uhvati film“.

Nakon projekcije filma „Kuden & Kenta Kambara“, u kojem je Kenta glavni akter, uživaćemo u njegovom perfomansu „Sunce“ koji će uživo izvesti za novosadsku publiku.

„Ako mogu da načinim da ljudi pomisle da je invaliditet interesantan, da je različitost kul, onda su moji nastupi uspešni“, izjavio je Kenta.

Kenta je japanski performer koji svojom umetnošću želi da utiče na promenu perspektive javnosti prema osobama sa invaliditetom. Nastupao je na zatvaranju Paraolimpijskih igara u Riu 2016. i na otvaranju Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. Novosadskoj publici poznat je po filmu „Plesač u kolicima“, koji je prikazan 2018. godine na festivalu Uhvati film.

„Uhvati film” jedini je regionalni filmski Festival na temu invalidnosti. Već 20. godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa, od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit, a od 2017. u Banjaluci pod vođstvom humanitarne organizacije Partner i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice.

Ovogodišnji 20. Uhvati film je najpristupačniji filmski festival u regionu, budući da je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom, slepima i gluvima. Cilj festivala je afirmacija domaćih i inostranih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, čiji su akteri osobe sa invaliditetom, kao i promocija mogućnosti i izazova osoba sa invaliditetom (sa posebnim osvrtom na višestruko marginalizovane grupe) kroz umetnost.

Nastup ovog nesvakidašnjeg umetnika podržao je EU-Japan Fest Committee, kao deo zvaničnog programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture, programskog luka Druga? Evropa.

Foto: Nobuyuki Arai 

Oznake:

Datum

16. окт 2022.
Završen!

Vreme

18:00 - 21:00

Lokacija

Kulturni centar Novog Sada
Католичка порта 5, Нови Сад

Organizator

Kreativno afirmativna organizacija „Parnas”
Internet adresa
https://kaoparnas.org/

Ostali organizatori

Kulturni centar Novog Sada
Internet adresa
https://www.kcns.org.rs/