From Zero to One

Izložba „From Zero to One“ biće otvorena 14. oktobra Hipermarketu „Mercator“ u okviru programa Kaleidoskop kulture.

U seriji radova „From Zero to One“ primarni cilj je vizuelno istraživanje likovno-estetskog potencijala predmeta koji su odbačeni ili su izgubili svoju prvobitnu funkciju, te koji se modifikuju i konstruišu u kompozicije u skladu sa izlagačkim prostorom.

Pitanje potrošnosti produkta u konzumerističkom društvu transponuje se u stvaralački proces koji kroz umetničku praksu preispituje umetnički proizvod, odnosno njegov današnji izgled, funkciju, interaktivnost sa publikom i rok trajanja njegove izgradnje.

Prva faza projekta je uočavanje likovnog potencijala predmeta, koji na osnovu boje, forme, dimenzije, čine segment likovne kompozicije koja je promenljiva, proizvoljna u odnosu na prostor ili površinu na kojoj se gradi.

Druga faza je uočavanje količine i sličnosti bojenih predmeta, zatim i uočavanje fabričkih grešaka u štampi i proizvodnji. Tako nastaju kolekcije u kolekciji, odnosno podkategorije predmeta koji su istih boja, po istom principu proizvedeni, odnosno iz iste serijske proizvodnje, ali sa uočljivim varijacijama. Na osnovu toga i formiram sledeću fazu.

Očitavanje šifre boje svakog predmeta, sam predmet postaje oznaka-nosilac boje, koja se koristi u nastanku novih varijacija. Skeniranjem boje predmeta, dobija se šifra boje, koja se štampa na više štamparskih aparata. Svaki aparat, istom komandom daje drugačiji produkt, u zavisnosti od svog stanja, kvaliteta boje i samog kvaliteta mašine. Time, publika učestvuje u proširenju kolekcije tako što skenira željenu boju (sa prinetim predmetom ka senzoru), a štampači izvrše štampu te boje. U ovoj fazi, analogno prolazi kroz digitalno, te daje opet analogni uzorak boje kao verifikacija varijabli digitalne štampe i serijskih tiraža. Na ovaj način, usled nesavršenosti senzora i opreme za štampanje, nova boja uvek odstupa od prvobitne (makar i u gotovo jedva vidljivim promenama), tako da se višestrukim ponavljanjem postupka svaki put dobija drugačiji rezultat, udaljavajući se od prvobitnog bojenog uzorka. Svaki predmet koji je u kolekciji, osim što predstavlja jediničnu vrednost u kompoziciji, takođe može biti i uzorak kojim se realizuje eksperiment umnožavanja ili prikazivanja novih boja na osnovu već postojećih.

U zavisnosti od samog prostora određuje se i količina radova, deo kolekcije, koji bi bio izložen i koji bi gradio zidnu kompoziciju koja bi mogla služiti i kao uzorak za interaktivni deo rada koji se sastoji od senzora za boju, mikro računar kao i štampače koji bi tokom izložbe radili i produkvali nove radove, uzorke.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Partner nedelje vizuelne umetnosti je DDOR osiguranje.

Foto: Promo

The event is finished.

Oznake:

Datum

16. окт 2022.
Završen!

Lokacija

Mercator
Bulevar oslobođenja 102, Нови Сад