Gitarijada Vojvodine 2022.

Gitarijada Vojvodine 2022. godine održaće se 3. septembra, u okviru programskog luka Kaleidoskop kulture, na stadionu FK Tatra Kisač.

Ovaj projekat je konceptualno jedinstven i istorijski utemeljen i promoviše muzički pravac koji je okosnica domaće i strane muzičke scene, odnosno izvorni rock ‘n’ roll. 

Neki od bendova koje će publika imati prilike da čuje su:

Kerber je nastao 1981. godine od članova grupe Top, koja je tada imala solidnu lokalnu karijeru, ali koja do tada nije bila stabilna, jer su članovi često privremeno svirali za tada popularnije bendove. Grupa je naziv dobila po biću iz grčke mitologije, troglavom psu sa zmijskim repom koji čuva ulaz u podzemni svet. Na vrata jugoslovenske rok scene grupa je ušla 1983. godine pobedom na čuvenom Omladinskom festivalu u Subotici, gde su pre njih afirmisali bendovi poput Idola, Filma i drugih. Prve koncerte grupa je održala u niškim klubovima, a često je bila i predgrupa Galije. Prvi album „Nebo je malo za sve“ je snimila polovinom 1982. godine. Njihovi koncerti u to vreme su bili karakteristični po Sosi, koji je svirao gitaru u obliku sekire, a na bini je gutao i bljuvao vatru. Na koncertu u Novom Sadu je zadobio opekotine drugog stepena, ali je ipak završio koncert. Nekoliko narednih koncerata je nastupao sa zavojima i maskom, pa je prestao da izvodi ove atrakcije. Kerber su učestvovali i na koncertu YU rok misija, održanom na Stadionu Crvene zvezde u Beogradu. Kao predgrupa su početkom osamdesetih svirali na koncertima sastava Nightwing i Uriah Heep u Jugoslaviji. Najintenzivnije su nastupali tokom 1987. godine, kada su održali više od 200 koncerata u zemlji. Posebno su bili popularni u Srbiji, Bosni i Makedoniji. Tokom karijere imali su i nastupe u klubovima u Grčkoj i Velikoj Britaniji. Dvogodišnju pauzu napravili su posle albuma objavljenog 1989. godine. Po povratku su objavili još dva albuma, ali potom je usledila još jedna, mnogo duža pauza. Povodom 30 godina postojanja, grupa je napravila mini turneju i obeležila svoj rođendan u Novom Sadu, Nišu i Beogradu. Početkom 2014. godine, Kerber je počeo sa radom na novom albumu.

Bend Monah osnovan je krajem 2020. godine u Nišu. Žanrovski eksperimenišu svojom muzikom, traže drugačiji i svežiji zvuk koji će pružiti slušaocima. Svoju inspiraciju pronalaze u stranoj prog rock sceni, od Pink Floyd-a do Porcupine Tree-a. Odlučili su da njihovi tekstovi budu na srpskom jeziku kako bi oplemenili domaću rock scenu, koja poslednjih godina u Srbiji manjka. Izbacili su dva singla svog prvog debi albuma „Kraj“ i „Iza ogledala“. 2021. godine svirali su na raznim festivalima i imali mini turneju po Srbiji, kako bi ispromovisali prvi album koji će ugledati svetlost dana krajem leta tekuće godine.

Bend Lipov Loud osnovan je 2018.godine u atomskom skloništu zgrade u beogradskoj mesnoj zajednici Lipov lad. Od tada, četvorka koju čine: Bane Glumac na solo gitari, Đorđe Đolović na ritam gitari, Rade Šević na basu i glasu i Goran Kostić na bubnjevima je sa autorskim materijalom nastupala širom Srbije, na brojnim festivalima, zajedničkim ali i solo nastupima. Njihovu muziku karakteriše zvuk garažnog roka, miris asfalta i snažni, emotivni tekstovi. Na Vojvođanskoj gitarijadi su nastupali 2020.godine kada su osvojili treće mesto a od tad su radili na svom prvom EP-u koji se zove „Ne pristajem“.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

03. сеп 2022.
Završen!

Vreme

19:30

Organizator

Udruženje građana Centar za očuvanje tradicije i unapređenje multikulturalnog društva i ženskog stvaralaštva "Integra 21"