Gospođica Julija / Burg teatar

Predstava „Gospođica Julija“, u izvođenju bečkog dvorskog pozorišta „Burgtheater”, biće izvedena 10. septembra u 18 časova u Srpskom narodnom pozorištu, u okviru nedelje izvođačke umetnosti programskog luka Kaleidoskop kulture.

Leta 1888. godine Avgustu Strindbergu uopšte nije trebalo mnogo vremena da napiše Gospođicu Juliju. Dramu je objavio na papiru između 22. jula i 10. avgusta, a u narednim nedeljama napisao je svoj čuveni predgovor: „Kao moderni likovi koji žive u dobu tranzicije, u svakom slučaju užurbanije i histeričnije nego u vremenu koje mu je prethodilo, opisao sam svoje figure kao kolebljivije i raspadljivije od njihovih prethodnika, mešavinu starog i novog.ˮ Danas se ponovo nalazimo u periodu tranzicije, sve manje bezbedni i jednako izgubljeni kao Žan i Julija.

„Burgteatar je prostor za živu umetničku razmenu sa načinima razmišljanja i oblicima izražavanja izvan naših unutrašnjih i spoljašnjih granica i ograničenja. To je prostor ekstrema – krajnje kontroverzan, izuzetno raznovrstan, izuzetno užurban, krajnje savremen, izuzetno glasan, izuzetno tih, krajnje austrijski, izuzetno internacionalan. I ceo spektar društva je pozvan da uđe u ovaj prostor.”

Dvorsko pozorište ili Burgteatar (nem. Burgtheater) najeminentnije je austrijsko i jedno od najznačajnijih i najcenjenijih pozorišta nemačkog govornog područja. Nalazi se u samom centru Beča, na Ringu, bečkom bulevaru, naspram gradske Skupštine i nedaleko od austrijskog Parlamenta i glavnog Univerziteta.

Prvobitna stara scena pozorišta nalazila se na Mihaelovom trgu (nem. Michaelerplatz), počev od 1748. godine, pa sve do svečanog otvaranja novog zdanja na Ringu 14. oktobra 1888. godine. Ovim je bečki Burgteatar drugo najstarije pozorište u Evropi, nakon Francuskog teatra (fr. Comédie-Française, Théâtre-Français).

Ulaznice za predstavu „Gospođica Julija” dostupne su na blagajnama Srpskog narodnog pozorišta po ceni od 800, 1000 i 1500 dinara.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Sussane Hassler Smith

Oznake:

Datum

10. сеп 2022.
Završen!

Vreme

18:00

Lokacija

Srpsko narodno pozorište
Позоришни трг 1, Нови Сад