Imaginarni pejzaži, arhitektura slike

Izložba „Imaginarni pejzaži, arhitektura slike“ biće otvorena 5. septembra u 19 časova, u Kulturnoj stanici Svilara, u okviru nedelje arhitekture Kaleidoskopa kulture. Izložba će trajati do 9. septembra. 

Polazište projekta je potreba da se individualni kreativni proces (arhitektonskog) projektovanja otvori za širu publiku, da se izmesti iz hermetične pozicije i da se postavi u polje otvorenije komunikacije. Ideja je da se formira prostor za istovremenu igru analize i sinteze, inutitivnog i racionalnog, koje su neophodne i ujedno kontradiktorne faze svakog kreativnog procesa.

Osnovna postavka izložbe je mnoštvo različitih crteža i vizuelizacija nastalih u jednom takvom procesu projektovanja, koji bi bili raspoređeni u prostoru tako da se prepoznaju različiti stepeni sinteze pojedinačnih elemenata, jezici apstrahovanja konkretnih delova prostora i transformisanje tih apstrakcija u konkretnije arhitekontske i prostorne elemente, kao i inuitivni asocijativni put kroz sve faze projektovanja: kako izgleda pojedinačna inspiracija, kako se šta imenuje i određuje nakon što je intuitivno sintetisano i kako se sklapaju neki novi narativi prostora.

Postavka izložbe bi bila takva da ostavlja prostor za publiku da se uključi u igru imenovanja i orijentacije kroz različite faze projektnog iskustva i da doprinese upisivanjem nekih svojih koordinata u tom kreativnom procesu – bilo u realnom ili onlajn prostoru.

Projekat je deo nacionalnog konkursa za umetnike i umetnice „Umetnici. Sad!“, koji u okviru Kaleidoskopa kulture raspisuje Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Od samog početka, realizaciji konkursa „Umetnici. Sad!“ podršku pruža IDEA koja posluje u okviru kompanije Mercator-S.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Sandra Draganić

Oznake:

Datum

05. сеп 2022.
Završen!

Vreme

10:00 - 18:00

Lokacija

Kulturna stanica Svilara
Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad