Izložba Jastre Jelačić „Mandarinski put“

Izložba Jastre Jelačić Mandarinski put biće otvorena u Galeriji SULUV u ponedeljak, 18. marta, u 19 sati, a moći će da se pogleda do 5. aprila. 

Jastra Jelačić (1985, Novi Sad), diplomirala je grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2008. Master studije grafike, završila je na istoj Akademiji 2011. Učestvovala je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Do sada je priredila 8 samostalnih izložbi.
U najnovijem ciklusu radova Jastre Jelačić prepliću se inspiracija Dalekim istokom i stvaralačka potreba da se preko predmetnih pojava u centar pažnje stave univerzalne teme: život, prolaznost, smrt i večnost. Ranije poznata javnosti po apstraktnim, često asocijativnim grafikama izuzetnog ritma, umetnica sada pronalazi inspiraciju u odbačenim predmetima, korama mandarine, na kojima su utisnuti tragovi postojanja. Plodovi slasti i zadovoljstva nestaju ostavljajući ljušture, sećanje na život zaustavljeno u vremenu koje dobija novi smisao. Igra reči u grafičkom ciklusu Mandarinski put nije slučajna. Forme su krhke i prefinjene, kao mandarini, otmena gospoda u Kini. Otkrivamo i eho Jastrine mladalačke fascinacije japanskim jezikom i kulturom u crnim, sabljastim linijama i oblicima, sukobljenim sa toplim bojama biomorfnih oblika. Vedre asocijacije na ptice, portrete, leptire, unose posebnu značenjsku dinamiku koju objašnjava sama umetnica: „Kroz ovu transformaciju se daje novi život i smisao nevidljivim i nevažnim stvarima, podstičući nas da preispitamo naš odnos prema svetu oko sebe.“ Sa Mandarinskim putem, Jastra Jelačić se pridružuje istraživanjima fragilnih formi Aleksandra Kaldera, ali otkrivamo bliskost i sa savremenom japanskom umetnošću: origami veštinama Jošihiro Okade i prefinjenim stilom Toko Šinode.
Milana Kvas

The event is finished.

Datum

01. апр 2024.
Završen!
Kategorija