Izložba Kuća koju smo gradili 90-ih

Izložba Kuća koju smo gradili 90-ih biće otvorena od 8. septembra do 8. oktobra u objektu Biro u Distriktu, u okviru otvaranja šestog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu. Izložba će biti deo multimedijalnog događaja Neraskidive veze, koju će novosadska publika imati priliku da pogleda i nakon otvaranja Kaleidoskopa kulture, sve do 8. oktobra. Ulaz slobodan.

Nakon Otvaranja Kaleidoskopa kulture, odnosno od 10. septembra, ova izložba će biti otvorena radnim danima od srede do nedelje, i to od 10 do 14 časova, pa od 16 do 20 časova (dvokratno). Ponedeljkom i utorkom atelje u Distriktu neće raditi.

Izložba Kuća koju smo sagradili 90tih ima za cilj da stvori provokativno iskustvo suočavajući posetioce saobjektima i audio-video instalacijama koje označavaju kulturne, političke i ideološke promene koje su nastupale u poslednjoj deceniji 20. veka. Integracijom objekata u jedinstvenu celinu koja predstavljaju fenomene poput  pada Berlinskog zida, ratova u bivšoj Jugoslaviji i uticaja pop/treš kulture, izložba nastoji da evocira uspomene i prikaže perspektivu iz ugla mlade osobe u adolescentnom dobu, osobe koja se formirala u takvom vremenu. Sama (ne)mogućnost pristupa prošlosti, odnosno nepostojanje zvanično definisane istorijske perspektive tog vremenskog perioda, ostavlja mogućnost za više paralelnih tumačanja istorije. Stoga objekti ne daju jasne i konkretne ideološke ili političke stavove, već omogućavaju da se kroz suret sa njima otvori pitanje šta su to bile 90-te i kako bi to vreme formiralo jednu ličnost ili jedno društvo, odnosno kakvu smo to kuću sagradili 90-tih.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Partner multimedijalnog događaja „Neraskidive veze” je Neoplanta.

 • 00

  dana

 • 00

  sati

 • 00

  minuta

 • 00

  sekundi

Datum

26. sep 2023.

Lokacija

Biro, Distrikt
Bulevar despota Stefana 5, Novi Sad