seobe logotip

Izložba „Novi Sad, gitara, svet“

Izložba pod nazivom „Novi Sad, gitara, svet“ autora Borislava Hložana, koja se organizuje u okviru Vojvođanskog festivala klasične gitare, biće otvorena od 8. do 12. februara u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Izložba će predstaviti fotografije, dokumente i istorijske podatke koji će ilustrovati (prikazati) razvitak umetnosti klasične gitare u Novom Sadu (kao i u drugim umetničkim centrima širom Vojvodine), počev od 18. veka, a zaključno sa periodom od druge polovine 20. veka do danas, kada gitaristička umetnost doživljava veliki procvat.

Ova izložba pruža sažeti, ali bogato dokumentovani prikaz prihvatanja i umetničkog rasta klasične gitare, od pojave rukopisa prvog udžbenika na srpskom jeziku za ovaj instrument iz 1842. godine Georgija Milanovića u Novom Sadu, preko delovanja najznačajnijeg jugoslovenskog virtuoza i gitarističkog pedagoga dvadesetog veka Jovana Jovičića, do formiranja Asocijacije gitarista Vojvodine, čije delovanje danas objedinjuje mnogostruke aktivnosti na daljem razvoju ovog instrumenta.

The event is finished.

Oznake:

Datum

11. феб 2022.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Kulturna stanica Eđšeg
Antona Čehova 4, Novi Sad
Internet adresa
https://edjseg.kulturnestanice.rs/en/
Kategorija

Organizator

Asocijacija gitarista Vojvodine
Internet adresa
https://agv.org.rs/