Novosađani biraju

Galerija Matice srpske dočekuje Evropsku prestonicu kulture izložbom Novosađani biraju, koja će biti otvorena 17. decembra 2021. i trajaće tokom čitave 2022. godine.

Izložba predstavlja 41 umetničko delo iz kolekcije Galerije koje su birali građani i građanke Novog SadaMiljana Pavlović, Igor Ćujić, Ranko Rajović, Robert Čoban, Dragana Zgonjanin Bosić, Agota Vitkai-Kučera, Slobodan i ćerka Nikodima Trkulja, Andrej Šibanov, Marija Šibanova, Dejan Ćurčić, Jasmina Vukašinović, Zaga KalMar, Danijela Ivanović, Viktor Til, Milesa Milinković, Duško Stojanović, Maja Boškić, Pavle Sekeruš, Milorad Stošljević, Vera Kopicl, Andrija Nikitović, Uroš Krstin, Mihail Dudaš, Vitomirka Trebovac, Aleksandar Dujin, Boško Lučar, Predrag Bogovac, Andrija Gerić, Vladimir Kopicl, Zorica Pejić, Tijana Prodanović, Gvozden Perković, Marija Vasić, Aleksandar Frank, Oto Horvat, Emina Salai Elor, Savo Ilić, Jasmina i Nemanja Kovačić, Bojana Karavidić, Vesna Latinović i Momčilo Popov.

Viđena očima njegovih građana ovo je priča Novosađana o Novom Sadu, različitih pojedinaca o odabranim umetničkim delima iz naše kolekcije osmišljena s idejom da umetnošću predstavimo i grad i građane Novog Sada. Njen cilj je da jezikom izložbe pokažemo zašto je Novi Sad Evropska prestonica kulture i koja su to uverenja, vrednosti i ostvarenja koja baštine ovaj grad i njegovi građani.

Izložba i čitav projekat koji joj je prethodio, predstavlja svojevrstan način da se javnosti pošalje poruka da je muzej mesto za svakog. Na ovaj način, ostvaren je jedan od glavnih zadataka muzeja u XXI veku, a to je stvaranje platforme za razgovor i različita viđenja kulturnog nasleđa i smeštanje baštine u kontekst savremenog čoveka.

 

Foto: Arhiva GMS

Oznake:

Datum

17. dec 2021. - 31. dec 2022.
Završen!

Lokacija

Galerija Matice srpske
Трг галерија 1, Нови Сад

Organizator

Galerija Matice srpske
Internet adresa
https://www.galerijamaticesrpske.rs/

Ostali organizatori

Srpsko narodno pozorište
Phone
+ 381 21 6621 411
Internet adresa
https://www.snp.org.rs/
X