Na putevima srpske umetnosti 1923 – 2023: Od Konjovića do Marine Abramović

Izložba Na putevima srpske umetnosti 1923 – 2023: Od Konjovića do Marine Abramović biće otvorena 30. septembra u 19 časova objektu Radionica u Distriktu, a održaće se u okviru nedelje vizuelne umetnosti na ovogodišnjem, šestom Kaleidoskopu kulture. Posetioci će imati priliku da ovu jedinstvenu postavku pogledaju do 30. oktobra, dvokratno od 10 do 14 časova i od 16 do 20 časova (osim ponedeljkom i utorkom), te se upoznaju sa najvećim imenima srpske umetnosti u poslednjih 100 godina, među kojima su Sava Šumanović, Milan Konjović, Milenko Šerban, Zora Petrović, Milena Pavlović Barili, Olja Ivanjicki, Mića Popović, Vladimir Veličković, Marina Abramović, Katalin Ladik, Raša Todosijević i drugi.

Postavka izložbe je zamišljena kao pregled najznačajnijih zbivanja u srpskoj modernoj umetnosti tokom proteklih sto godina. U tom rasponu su, delujući u okviru jugoslovenskog kulturnog prostora sve do 2006, brojni istaknuti umetnici od Save Šumanovića do Marine Abramović ostvarili dinamičan razvoj brojnih ideja i ostvarenja koja već danas predstavljaju bogatu i vrednu kulturno-istorijsku baštinu Srbije. Postavka započinje delima slikara koji su prihvatili kubizam kojim je započeta istorija moderne umetnosti, a završava se delima umetnika koji su, posle 2000. godine, prihvatili postulate ovovremenske tehnološke umetnosti.

Izložbom će se u ukupno sedam postavki prezentovati najznačajnije tačke i osobenosti kontiniranog razvoja slikarskih, vajarskih i drugih ostvarenja. Pratiće je niz zanimljivih prezentacija, razgovora, projekcija i drugih programa posvećenih srpskoj umetnosti dvadesetog i početka ovog veka.

VOĐENJA KROZ IZLOŽBU:

SUBOTA 07. oktobar u 11 časova

SREDA 11. oktobar u 18 časova (posebno vođenje Sava Stepanov: Milan Konjović na raskršćima srpske umetnosti)

SUBOTA 14. oktobar u 11 časova

SREDA 18. oktobar u 18 časova

SUBOTA 21. oktobar u 12 časova (vođenje Slavice Žarković (Savremena galerija Zrenjanin): Na putevima srpske umetnosti: Umetnička kolonija Ečka)

SREDA 25. oktobar u 18 časova (vođenje Save Stepanova: Na putevima srpske umetnosti: Umetnost posle 2000)

SUBOTA 28. oktobar u 11 časova, kustosko vođenje Save Stepanova; od 12 časova „Kolekcioar(i) u fokusu”, razgovor o kolekcionarstvu, u saradnji Galerija Bel Art i Asocijacije umetničkih galerija Srbije

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka

The event is finished.

Datum

29. окт 2023.
Završen!

Lokacija

Radionica, Distrikt
Bulevar despota Stefana 5, Novi Sad

Organizator

Galerija „Bel Art”
Internet adresa
https://belart.rs/