Izložba Od tačke zanosa do tačke bola

Izložba Od tačke zanosa do tačke bola biće otvorena 4. aprila u Galeriji Bel Art, sa početkom u 19 časova. Izložba traje do 28 aprila 2023.

Izložba Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov predstavlja najnoviju saradnju ove dve značajne vizuelne umetnice. Sa preko dve decenije profesionalnog prisustva na sceni, Edita Kadirić i Maja Rakočević Cvijanov prepoznate su u odnosu na svoje zasebne umetničke opuse: crtački, odnosno vajarski i multimedijalni. Ovoga puta, okosnica zajedničke izložbe i tačka spajanja njihovih radova je preispitivanje uloge i emocionalnog sveta žene. Kroz seriju crteža, Edita Kadirić o ovoj temi progovara na suptilan i slojevit način, gradeći svet sazdan od ženskih figura koje hrabro pokazuju svoj unutrašnji duhovni pejzaž, dok Maja Rakočević Cvijanov u formi objekata iz izvedenih performansa prikazuje čitav dijapazon osećanja, od radosti do sete. Njihova najnovija dela pozivaju posmatrača da aktivno pristupi sagledavanju životnih pozicija i stanja ne samo onih koja ta dela opisuju, već i sopstvene.

Edita Kadirić (1976, Banja Luka) diplomirala je na odseku za grafiku Akademije umetnosti u Novom Sadu 1997. godine, dok je prvi nivo postdiplomskih studija završila dve godine kasnije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Na Univerzitetu u Barseloni pohađala je master studije iz oblasti intermedija u umetnosti 2014. i 2015. godine. Samostalno izlaže od 1995. godine u Srbiji, Mađarskoj, Portugaliji i Nemačkoj, dok je za kolektivne izložbe selektovana u Srbiji, Nemačkoj, Španiji i Francuskoj.

Maja Rakočević Cvijanov (1975, Subotica) diplomirala je i magistrirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno je doktorand na istom fakultetu, na vajarskom odseku. Zaposlena je u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica od 2008. godine. Predaje vajanje u srednjoj Politehničkoj školi u Subotici od 2018. godine. Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2001. godine. Od 2000. godine izlaže na brojnim grupnim izložbama u zemlјi i inostranstvu (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Češka, Finska, Nemačka, Italija, Austrija, Mađarska, SAD, Francuska). Samostalno izlaže od 2000. godine u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Mađarskoj.

The event is finished.

Datum

21. апр 2023.
Završen!

Vreme

Celodnevni

Lokacija

Galerija Bel Art
Bulevar Mihajla Pupina 17, Нови Сад
Kategorija