Izložba: Savka Subotić – majka svog roda

Multimedijalnu izložbu Savka Subotić – majka svog roda zainteresovani mogu pogledati od 11. marta do 1. juna na izlozima Gradske biblioteke u Novom Sadu u Dunavskoj 1.

Izložba je priređena povodom 190 – godišnjice rođenja ove jedinstvene žene u srpskoj istoriji, čije je ime sinonim za žensku slobodu i emancipaciju, očuvanje, unapređenje i afirmaciju ženskog materijalnog nasleđa ali i za nacionalnu slobodu i veru u posvećeni rad kao preduslov napretka društva i zajednice. Savka Subotić bila je žena ispred svog ali i našeg vremena, dama zahvaljujući kojoj je svet upoznao srpski stil i srpski salon kao umetnički izraz vrhunske estetike. Baš taj stil, kao i moć ženskog nasleđa predstavljen rukotvorinama, tkanjem i ćilimarstvom otkrila je Savka Subotić tokom perioda boravka u kući u Dunavskoj 1, mestu gde se danas nalazi centralni objekat Gradske biblioteke u Novom Sadu. Priređenim programom, koji će posetiocima biti dostupan bezmalo tri meseca, odajemo počast ovoj velikoj ženi, snazi njene ideje i zaslugama kojima je zadužila svoj narod.

Multimedijalni sadržaj na pozajmnom odeljenju kao i prezentacije video – materijala koji će posredstvom multimedijalnih sadržaja predstaviti život i rad Savke Subotić uz prateću izložbu rukotvorina i srpskog veza nastalog početkom XX veka, posetiocima na pozajmnom odeljenju u Dunavskoj 1 biće dostupni od 11. do 15. marta tokom radnog vremena pomenutog ogranka.
Multimedijalna izložba Savka Subotić – majka svog roda realizovana je putem međuinstitucionalne saradnje Gradske biblioteke u Novom Sadu, Muzeja Grada Novog Sada povodom i produkcijske kuće In Vivo. Autorke izložbe su Dragana Drobac Milošević, Dušanka Marković i Mirjana Grdinić.
Otvaranje izložbe je u ponedeljak, 11. marta 2024. godine, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu (Ul. Dunavska 1), u 12.00 časova.

The event is finished.

Datum

01. мај 2024.
Završen!
Kategorija