Izložba Slova i reči

Izložba Slova i reči, autora Roberta Tomšika, otvorena je u Kulturnoj stanici Barka od 4. do 18. maja.
Robert je po zanimanju psiholog, pisac ali i jedan od retkih umetnika na svetu koji svoja dela stvaraju jedinstvenom tehnikom slikanja, odnosno pisanjem pisaćom mašinom. On je 2006. godine hobistički uplivao u ove stvaralačke vode, da bi nakon mnogo godina njegova ljubav i interesovanje za umetnost i antikvitete iznedrila ovaj specifičan metod stvaralaštva – slikanje pisaćom mašinom.
Nakon isprobavanja raznih tehnika i mašina, njegovo osnovno sredstvo kreiranja postaju četiri pisaće mašine: Konzul (1969.), Kontinental (1934.), Zeta (1955.) i Torpedo (1920.).
Svaku njegovu pisaću mašinu odlikuje neka posebnost. Konzul je bio namenjen matematičarima i statističarima, Torpedo ima nemačku testaturu, dok Kontinental ima češku, što mu omogućava da kreira unikatne detalje i oblike.
Svi radovi su napisani/oslikani na mat papiru, koji poseduje dovoljnu čvrstinu da izdrži udar pisaće mašine. Na svakom radu se takođe nalazi i potpis autora, kao i jedinstveni otisak pečata odštampan akrilnom bojom u nijansi Aruba Blue.

The event is finished.

Datum

04. мај 2023.
Završen!

Vreme

Celodnevni

Lokacija

Kulturna stanica Barka
Čenejska 54, Нови Сад
Internet adresa
https://barka.kulturnestanice.rs/
Kategorija