Izložba Temori Dolls – Prednosti postojanja

Otvaranje izložbe Temori Dolls – Prednosti postojanja, novosadske autorke Sanje Poštić, održaće se 24. aprila u Malom Likovnom Salonu KCNS, sa početkom u 18 časova.

Prvi ručno šiveni radovi Sanje Poštić, umetnice i mastera digitalnog dizajna, koje je nazvala Temori dolls nastali su 2008. Do danas, ona je održala više samostalnih izložbi u Koreji, Južnoj Africi i Srbiji. Prednosti postojanja nije izložba odabranih radova koji su pobedili na sceni estetike ili komercijale, ovo su mekane skulpture koje je autorka morala da stvori, one su joj bile neophodne.

Rad ruku Sanje Poštić i njeno oko napregnuto na napravi detalje i kretnje, donosi nam intenzivne priče koje imaju direktnu inspiraciju u delima različitih umetnika i umetnica. Oštrina sadržaja, smrt i ljubav na mnogo načina, i njihova preplitanja čine postavku Temori Dolls – izložbom o svemu. Lutke s druge strane, spuštaju celu stvar na zemlju, prizemljuju nas u svojoj jednostavnosti.

Da li se radi o jednoj lutki koja iznova biva šivena u snažnim bojama i prolazi kroz zidove depresije nagoveštene kod francuske umetnice Nikol Klavlu, a kod Sanje Poštić odvedena kroz još jedan zid dalje, zatim ista lutka odlazi u rizični svet igranja praćkom uperenom u lice, naslonjena na performans Marine Abramović i Ulaja. Ili se radi o novoj lutki u svakoj situaciji, te se one pojavljuju kroz scene iz dela Kita Haringa, Jajoji Kusame, Stelarka, Nare, Benksija, Vorhola, Arakija, Havijera Kajehe, Marije Rubinke, Tomazava Mimijoa, Mauricija Katelana, Gilberta i Džordža, i naravno, vrhunskih Katalin Ladik i Zografa.

Bilo kako bilo, jedan način prilaska malim Temori Dolls je da pokrenemo ovaj animirani film u kojem smo glavne glumice i glumci, a lutka naša identifikujuća junakinja. Zagledati se u njih znači prići im baš blizu i naći se u njihovom prostoru, gde one više nisu tako male, a mi osećamo da biti publika u galeriji znači odlučiti kako i šta posmatramo, kuda se krećemo, odlučiti kako slušamo, i još mnogo toga što razbuđuje i povezuje.

Izložba će biti otvorena do 12. maja 2023. godine.

The event is finished.

Datum

03. мај 2023.
Završen!

Vreme

Celodnevni

Lokacija

Mali likovni salon Kulturnog centra Novog Sada
Bulevar Mihaila Pupina 9, Novi Sad
Internet adresa
https://www.kcns.org.rs/
Kategorija