Umetnost na toku (Podunavci)

Izložba „Umetnost na toku” održaće se od 8. do 21. avgusta u Galeriji likovne umetnosti „Poklon zbirka Rajka Mamuzića”, u okviru programskog luka Dunavsko more. Otvaranje izložbe zakazano je za 20 časova.

Ovaj događaj je izložba savremenih umetnika iz Dunavskog regiona (Austrija, Nemačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Slovačka, Bugarska). Cilj projekta je predstavljanje različitih umetničkih pozicija iz podunavskih zemalja, koje će biti prikazane na putujućoj izložbi 2020-2022. Pored toga, umetnici i kustosi će se više puta sastajati na simpozijumima u okviru dve Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2022 i Temišvar 2023, kako bi razmenili ideje i uspostavili veze. Nakon prve prezentacije u Muzeju Ulm, u Nemačkoj od jula do septembra 2020., sastanak se preselio u dvorac Šalaburg, u Donjoj Austriji u septembru/oktobru 2020. godine.

U 2021. godini projekat je prešao na onlajn format. U ovom inovativnom formatu, umetnici su predstavili svoje gradove, ateljee, studije i svoj rad u okviru kratkih video snimaka. U novembru 2021. godine situacija sa pandemijom omogućila je učesnicima da se presele u Košice, u Slovačku, kao i ova izložbom. Godine 2022. bilo je moguće nastaviti putovanje Dunavom do Pečuja (Mađarska), Zagreba (Hrvatska), Temišvara( Rumunija). Posle Novog Sada, poslednja stanica „Umetnosti na potoku” biće na jesen u Sofiji (Bugarska).

Kustosi su izabrali do 4 umetnika iz svake od svojih zemalja/grada koji će predstavljati dve generacije umetnika: Umetnici oko +/- 50 godina i oko +/- 30 godina. Ovo čini vidljivim različite pozicije generacije pre i posle tranzicije iz Dunavskog regiona.

Predstavljeni umetnici: Birgit Brandis, Jorg Baier, Corinne Choticki, Betina Kattinger, Brigida Zuberi, Berenice Pahl, Helena Eribenne, Corri Aloe (Contact Zone), Rudolf Sikora, Oto Hudec, Flora Pertics, Sandor Imre, Peter, Vladimir Somodi, Ana Frelih, Adrienn Ujhazi, Nikola Džafo, Konstantin Flondor, Andrej Rozeti, Siprijan Bodea, Kosmin Fruntes, Sorin Skurtulesku, Silvija Gančeva, Julijan Stankulov.

Projekat „Umetnost na potoku” ima za cilj da pobudi radoznalost prema umetničkim kvartovima u Podunavlju. Time se projekat namerno oslobađa mistifikacije, egzotizacije ili istočnjačkih umetničkih klišea. Putujuća izložba će pokazati paralele, identitete i razlike, i tako pružiti otvoren i svestran uvid u umetničke pozicije svih generacija i umetničkih formi.

Partner projekta je Grad Ulm, Pokrajina Baden-Virtemberg.

Radno vreme:

Radnim danima od 9 do 17 časova

 

Oznake:

Datum

17. avg 2022.
Završen!

Vreme

09:00 - 17:00

Lokacija

Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića
Vase Stajića 1, Novi Sad

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/