Izložba: Vajar Sreten Stojanović i prostori taktilnosti

Povodom 125 godina od rođenja Sretena Stojanovića, akademika, profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i jednog od najpoznatijih jugoslovenskih vajara 20. veka, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog realizuje izložbu u saradnji sa Odsekom za umetnost i dizajn na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Postavka Vajar Sreten Stojanović i prostori taktilnosti je otvorena za posetioce od 23. marta do 30. juna.

Specifičnost izložbe je zanimljiv kustoski pristup, osmišljen od strane kustoskinja izložbe Marte Đarmati, Jelene Janev i Tatjane Babić. Izložba nas istovremeno i u istim prostorima izlaganja vodi kroz priču o životu i delu Sretena Stojanovića, ali i kroz metodološki i kreativni proces koji su prošli studenti osnovnih studija Scenska arhitektura, tehnika i dizajn. Na predmetima Prostorna instalacija i Skulptura pod vođstvom predmetnog nastavnika Jelene Janev, i Uvod u studije arhitekture pod vođstvom predmetnog nastavnika Tatjane Babić, studenti su istraživali biografiju i umetnički rad značajnog vajara, i inspirisali se njegovim delom u sopstvenom umetničkom izražavanju.

Figurine i portreti Sretena Stojanovića prikazani su u dijalogu sa radovima mladih stvaralaca, skulpturama (portretima i autorportetima), umetničkim instalacijama (fotografska i video umetnička instalacija) i arhitektonskim maketama (predlozima postavke izložbe), kao i fotografijama i skicama kreativnog procesa na pomenutim predmetima. Time je uneta svežina i dat savremen kontekst Stojanovićevim radovima, a istovremeno je prikazan drugačiji pristup arhitekturi izložbe u okviru muzejske postavke.

Izložbu prati digitalni katalog sa tekstovima i vizuelnim materijalom koji ilustruje proces realizacije projekta. Prateći program izložbe obuhvata tumačenja postavke, radionice sa učenicima srednjih škola i studentima fakulteta u Novom Sadu, kao i organizovanje radionica za mlade.

The event is finished.

Datum

30. јун 2023.
Završen!

Vreme

Celodnevni

Lokacija

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Трг Галерија 2, Novi Sad
Internet adresa
https://beljanskimuseum.rs/
Kategorija