Karneval životinja

Festival klasične muzike za decu SimfoniFest, donosi nam dva dana čarobne simfonije! U subotu 1. Juna, najmlađa publika uživače u koncertu The Carnival of the Animals/ Karneval životinja, koji će se održati na Spensu od 17 časova.

ULAZNICE

Jedno od najpoznatijih ostvarenja klasične muzike, Karneval životinja, napisao je 1886. godine, francuski kompozitor Kamij Sen-Sans. Ova humoristična muzička svita od četrnaest stavova napisana je za zabavu povodom obeležavanja karnevalskih praznika. Karneval životinja je premijerno izveden na jednoj privatnoj zabavi, iako je autor prvobitno namenio svojim studentima. Kompozitor nije ni pretpostavljao da će delo steći toliku popularnost i smatrao je da ono odstupa od njegovog imidža ozbiljnog kompozitora. Zato je bio odlučan u svojoj želji da se kompozicija štampa tek nakon njegove smrti, što se i dogodilo, 1921. godine. Jedini izuzetak bio je čuveni stav Labud koji je, u verziji za violončelo i klavir, štampan godinu dana nakon nastanka.

Karneval životinja je, zahvaljujući zanimljivim i prijemčivim temama, postao jedno od najpoznatijih dela Kamija Sen-Sansa, a ujedno i jedno od najpoznatijih ostvarenja klasične muzike posvećeno deci. Originalno je napisan za jedanaest instrumenata – dva klavira, flautu, klarinet, udaraljke i gudački kvintet, uz mogućnost povećanja broja gudačkih instrumenata.

Kompozitor kroz četrnaest kratkih stavova predstavlja portrete različitih životinja – od kraljevskog marša lava, preko slonova, magaraca, kengura, kornjače, kokošaka, petlova, labuda i drugih, da bi se u poslednjem stavu ponovila većina ranije iznesenih tema. Neki od stavova sadrže duhovite insinuacije i muzičke citate drugih poznatih dela muzičke literature.

Uzrast dece: 3+
Trajanje: 60 minuta

The event is finished.

Datum

01. јун 2024.
Završen!

Vreme

17:00 - 18:00

Lokacija

SPENS
Internet adresa
http://www.spens.rs/
Kategorija