Klimt i poljubac

Projekcija filma Klimt i Poljubac, u okviru pratećeg programa aktuelne izložbe Paja Jovanović i Gustav Klimt, održaće se u petak 24. novembra u Galeriji Matice srpske, sa početkom u 19 časova. Film će trajati 90 minuta.

Poljubac Gustava Klimta jedna je od najpriznatijih i najreprodukovanijih slika na svetu. To je možda najpopularniji poster na zidovima studentskih domova od Pekinga do Bostona. Naslikana u Beču oko 1908. godine, slika nepoznatog zagrljenog para plenila je gledaoce svojom misterijom, senzualnošću i blistavim materijalima od kada je nastala. Ali šta se krije iza privlačnosti slike – i ko je bio umetnik koji ju je stvorio?

Udubljujući se u detalje pravog zlata, ukrasnog dizajna, simbolike i uzavrele erotike, pomno proučavanje slike vodi nas na izuzetan prelazak veka u Beč kada se novi svet borio sa starim. Od rediteljke Ali Rej dolazi snažan, zadivljujući i strastven novi film o Klimtu i njegovom delu. Klimt je bio titan secesije, stvarajući dekadentne nove svetove koji su spojili nežnu senzualnost, antičku mitologiju i radikalnu modernost. Otkrijte skandalozan život i bogatu tapiseriju izuzetnih uticaja iza jedne od omiljenih svetskih slika.

The event is finished.

Datum

24. нов 2023.
Završen!

Vreme

19:00 - 20:30

Lokacija

Galerija Matice srpske
Трг галерија 1, Нови Сад
Kategorija

Organizator

Galerija Matice srpske
Internet adresa
https://www.galerijamaticesrpske.rs/