Knjige Pavla Beljanskog: Od beogradskog salona do muzejske zbirke

Izložba „Knjige Pavla Beljanskog: od beogradskog salona do muzejske zbirke“, autorke Milice Orlović Čobanov, biće otvorena 11. jula u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, a trajaće do 27. oktobra.

Izložbom će biti predstavljena Zbirka knjiga diplomate Pavla Beljanskog, utemeljena na poklonu njegovih naslednika iz 1966. godine. Ova zbirka jedna je od osam značajnih muzejskih celina, pored zbirke antologijskih dela jugoslovenske moderne umetnosti 20. veka, po kojoj je Spomen-zbirka i poznata široj javnosti.

Biblioteka Pavla Beljanskog skoro u celosti obuhvata knjige na stranim jezicima sa evropskog kulturnog područja iz perioda od sredine 18. do sredine 20. veka, sa izuzetkom malog broja knjiga domaćih autora. Najbrojnija su izdanja iz oblasti istorije, istorije umetnosti i književnosti, te prava i diplomatije kao polja stručnog interesovanja diplomate Pavla Beljanskog. Bibliotečki fond sa 400 jedinica najvećim delom izložen je u stalnoj postavci Memorijala Pavla Beljanskog. Aktuelnom izložbenom postavkom najznačajnijih knjiga, nameštaja i ličnih predmeta kolekcionara uz korišćenje savremenih tehnologija, publika će se upoznati sa izuzetnim vrednostima Zbirke knjiga Pavla Beljanskog kao i njenim značajem za bolje upoznavanje ličnosti velikog diplomate i vremena u kojem je ona nastala. Izložbu prati katalog Zbirke knjiga kao važan poduhvat sistematske obrade muzejskih fondova Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Priprema izložbe predstavljala je kompleksan poduhvat koji je obuhvatao konzervaciju, digitalizaciju i obradu celokupnog fonda knjiga prema bibliotečkim standardima. U pripremi kataloga zbirke značajnu pomoć pružila je dr Vladislava Gordić Petković, ali i saradnici iz matičnih i drugih ustanova, naročito iz Centralne biblioteke Univerziteta u Novom Sadu i Gradske biblioteke u Novom Sadu. Realizaciju izložbe i objavljivanje kataloga Zbirke knjiga Pavla Beljanskog omogućio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama

 • 00

  dana

 • 00

  sati

 • 00

  minuta

 • 00

  sekundi

Datum

23. јул 2024.

Lokacija

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Трг Галерија 2, Novi Sad
Internet adresa
https://beljanskimuseum.rs/
Kategorija