Književna plovidba Dunavom – čitanje odlomaka

Čitanje odlomaka knjige putopisnih eseja „Uz Dunav“, francuskog pisca Emanuela Rubena, u izdanju Akademske knjige održaće se 9. maja na Trgu slobode, na štandu Francuskog instituta.

U leto 2016. godine Emanuel Ruben sa prijateljem kreće biciklom na proputovanje kroz Evropu. Za četrdeset i osam dana oni će uz tok Dunava preći putanju od obale Crnog mora do njegovog izvora u Švarcvaldu.

U ovoj knjizi Ruben otkriva manje poznati mozaik Jugoistočne Evrope. Vodi nas kroz istoriju i kulturu naroda koji žive na tom prostoru. Najveći deo putopisa Ruben je napisao dok je boravio u Novom Sadu. U biciklističkoj odiseji, dva prijatelja prolaze kroz močvare u delu Dunava i evroazijske stepe u Rumuniji, bugarske plaže, Đerdapsku klisuru, mađarsku granicu okruženu bodljikavom žicom. Odluka da reku prate u pravcu vazdušnih struja složena je priča o zatvorenosti evropskih političkih granica.

Zahvaljujući Akademskoj knjizi i Francuskom insitutu u Srbiji ugostićemo savremenog Gulivera, francuskog pisca mlađe generacije, Emanuel Rubena, čiji je roman Snežna linija 2014. godine bio u najužem izboru za Gonkurovu nagradu.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Théophile Trossat

The event is finished.

Oznake:

Datum

09. мај 2022.
Završen!

Vreme

17:00 - 18:00

Lokacija

Trg Slobode
Трг слободе, Нови Сад

Organizator

Akademska knjiga

Ostali organizatori

Francuski institut u Srbiji
Internet adresa
http://www.institutfrancais.rs/
Francuski institut u Srbiji
Internet adresa
http://www.institutfrancais.rs/