Književna plovidba Dunavom – tribina / KS Svilara

Tribina „Književna plovidba Dunavom” realizuje se u okviru programskog luka Budućnost Evrope i biće održana 10. maja u Kulturnoj stanici Svilara. Ova tribina će biti organizovana povodom objavljivanja knjige putopisnih eseja „Uz Dunav” francuskog pisca Emanuela Rubena, u izdanju Akademske knjige.

U leto 2016. godine Emanuel Ruben sa prijateljem kreće biciklom na proputovanje kroz Evropu. Za četrdeset i osam dana oni će uz tok Dunava preći putanju od obale Crnog mora do njegovog izvora u Švarcvaldu.

U ovoj knjizi Ruben otkriva manje poznati mozaik Jugoistočne Evrope. Vodi nas kroz istoriju i kulturu naroda koji žive na tom prostoru. Najveći deo putopisa Ruben je napisao dok je boravio u Novom Sadu. U biciklističkoj odiseji, dva prijatelja prolaze kroz močvare u delu Dunava i evroazijske stepe u Rumuniji, bugarske plaže, Đerdapsku klisuru, mađarsku granicu okruženu bodljikavom žicom. Odluka da reku prate u pravcu vazdušnih struja složena je priča o zatvorenosti evropskih političkih granica.

Zahvaljujući Akademskoj knjizi i Francuskom institutu u Srbiji ugostićemo savremenog Gulivera, francuskog pisca mlađe generacije, Emanuel Rubena, čiji je roman Snežna linija 2014. godine bio u najužem izboru za Gonkurovu nagradu.

The event is finished.

Oznake:

Datum

10. мај 2022.
Završen!

Vreme

18:00 - 20:00

Lokacija

Kulturna stanica Svilara
Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad

Organizator

Akademska knjiga

Ostali organizatori

Francuski institut u Srbiji
Internet adresa
http://www.institutfrancais.rs/
Francuski institut u Srbiji
Internet adresa
http://www.institutfrancais.rs/
Francuski institut u Srbiji
Internet adresa
http://www.institutfrancais.rs/