književna staza

Književna staza

U okviru programskog luka Budućnost Evrope, Novosadski dečiji kulturni centar i Planinarsko smučarsko društvo „Železničar” će na dan održavanja Fruškogorskog maratona, 8. maja 2022. godine, otvoriti Književnu stazu.

Fruška gora je omiljeno izletište u blizini Novog Sada koje privlači posetioce iz celog regiona, a na njenoj teritoriji nalazi se prvi nacionalni park u Srbiji. Tokom godine veliki broj ljudi pešači stazama ove čarobne planine, koja je bila inspiracija mnogim poznatim pesnicima i pesnikinjama i čija je uloga u kulturnoj istoriji od velikog značaja.

Kako bismo obogatili šetnje mnogobrojnih posetilaca, pozvaćemo najmlađe Novosađane da učestvuju u stvaranju jedne posebne „Književne staze” kroz koju bi njihovi vršnjaci i vršnjakinje, ali i svi posetioci, uživali u lepotama prirode i misaonosti lepih reči. Novosadski dečiji kulturni centar u partnerstvu sa Planinarko-smučarskim društvom „Železničar”, će pozvati decu iz osnovnih škola iz Novog Sada i Vojvodine da zajedno sa poznatim dečjim piscima odaberu omiljene citate iz književnih dela, koji će zatim biti raspoređeni na edukativno informativnim tablama duž najkraće staze na otvaranju Fruškogorskog maratona 2022. godine. Ovi panoi će, pored zanimljivih citata iz poznatih književnih dela, sadržati i QR kodove sa informacijama o piscima i delima.

Na otvaranju staze učestvovaće i dečji pisci (Nikoleta Novak, Vesna Aleksić, Zorana Popović, Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović i Gordana Vlajić), svaki autor ili autorka ka će biti domaćin jednog dela staze, a na cilju će biti ogranizovan umetnički program za decu u kojem će učestvovati muzičari, dečji horovi, deca pevači, glumci voditelji programa, biće igrana pozorišna predstava za decu i održan ekološko-edukativni radionički i program sa animatorima za decu.

Program:

10.40 Polazak autobusa do Popovice (autobus broj 74) sa gradske autobuske stanice u Novom Sadu

oko 11.15 Skup na Popovici kod okretnice

11.30 Otvaranje „Književne staze“: učestvuju hor i polaznici Udruženja „Do Re Mi“ i književnici Nikoleta Novak, Vesna Aleksić, Zorana Popović, Gordana Vlajić, Tatjana Pupovac, Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović i predstavnici IK Pčelica iz Čačka. Voditelj programa Biljana Mrmoš, glumica

12.00 – 13.00 Šetnja „Književnom stazom“ uz druženje i razgovor sa književnicima

13.00 Muzički predah uz Do Re Mi

13.15 Cirkuski performans „U balansu sa prirodom“ izvode polaznici škole cirkusa Cirkoneo i Udruženja „Kreativni pogon“

13.40 Animacija, takmičenje, žongliranje u prirodi

13.40 Zastave „Književne staze“: umetničko-kreativne radionice za decu (autor: Ljubica Tankosić, likovni pedagog)

14.35 Kraj programa – polazak autobusom sa Popovice ka Novom Sadu

Foto: Jelena Ivanović

Oznake:

Datum

08. мај 2022.
Završen!

Vreme

11:30 - 14:35

Lokacija

Fruška gora
Fruška gora

Organizator

Novosadski dečji kulturni centar
Internet adresa
https://nsdkc.rs/

Ostali organizatori

Planinarsko-smučarsko društvo Železničar