Književni razgovor sa Danicom Vukićević, Muharemom Bazduljem i Milicom Vučković

Nedelja književnosti Kaleidoskopa kulture doneće razgovor sa nekim od najčitanijih regionalnih pisaca. Razgovaraćemo sa Danicom Vukićević, Muharemom Bazduljem i Milicom Vučković 14. oktobra od 19 časova u objektu Biro u Distriktu.

Prijavite se na ovom linku.

Milica Vučković

Milica Vučković rođena je 1989. godine u Beogradu.  Diplomirala je 2012. na odseku za primenjeno slikarstvo u klasi profesora Miroslava Lazovića, na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu, na kojem je, zatim, završila i master studije. Na istom fakultetu je i doktorirala 2022. godine na studijskom programu Primenjene umetnosti i dizajn, sa radom pod nazivom „Percepcija umetničkog dela kod klasno različitog posmatrača: interaktivna izložba slika i prostornih instalacija.“ Radila je godinu dana na predmetu „akt“ i „scenografija“ kao saradnik na FPU. Od 2014. do 2021. Izdala je tri knjige, zbirku priča Roj  (Apostrof), roman Boldvin (Lom), i roman Smrtni ishod atletskih povreda (Booka) za koji je dobila Vitalovu nagradu za najbolji roman godine. Ima preko deset samostalnih izložbi, nekolicinu kolektivnih, kao i nekoliko projekata na kojima je radila kao scenograf ili asistent scenografije u Narodnom pozorištu u Beogradu i Beogradskom dramskom pozorištu.

Muharem Bazdulj

Muharem Bazdulj (Travnik, 1977) je pisac, novinar i književni prevodilac. Objavio je petnaestak knjiga, najviše romana i zbirki priča među kojima se ističu Druga knjiga (2000), Đaur i Zulejha (2004), April na Vlašiću (2011), Lutka od marcipana (2016), Kvadratni koren iz života (2018) te Posljednji muškarac (2019). Knjige su mu prevedene na engleski, nemački, poljski, ukrajinski, bugarski i makedonski jezik, a pojedine priče i eseji na još desetak jezika. Feljtone, eseje i kolumne piše za „Politiku“, „Nedeljnik“, portal „Oko“ Radio-televizije Srbije te još neke medije u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.  Dobitnik je nekoliko književnih i novinarskih nagrada, među kojima su „Stanislav Staša Marinković“ dnevnog lista „Danas“ te „Bogdan Tirnanić“ Udruženja novinara Srbije.

Danica Vukićević

Danica Vukićević (1959, Valjevo) osnovnu školu, IX gimnaziju i Filološki fakultet završila je u Beogradu (odsek Opšta književnost i teorija književnosti), kao i Ženske studije. Član je Srpskog književnog društva. Bavi se i književnom kritikom i esejistikom. Pesme su joj prevođene na španski, engleski, nemački, poljski, francuski, grčki, makedonski, holandski… Roman Unutrašnje more preveden je na makedonski. Objavljivala u značajnim časopisima; zastupljena u brojnim pesničkim i proznim antologijama.

Objavila je šest zbirki poezije: Kao hotel na vetru (1992), Kada sam čula glasove (1995), Šamanka (2001), Luk i strela (2006), Prelazak u jednu drugu vrstu (2007), Visoki fabrički dimnjaci (2012), Svetlucavost i milost (2013), Dok je sunca i meseca (2015), Ja, Klaudija (2018) i izabrane pesme Kada mi mrtvi ustanemo (2014) kao i dve knjige kratke proze: Na plažama (1998) i Život je gorila (2000) i zbirku pripovedaka Majka obrnutih stvari (2017). Dobitnica je Nagrade ProFemina za zbirku Kada sam čula glasove, 1995, Nagrade „Biljana Jovanović“, 2007. i Nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“, 2014. godine, kao i NIN-ove nagrade 2022. godine za roman Unutrašnje more.

Ulaz slobodan.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka

The event is finished.

Oznake:

Datum

14. окт 2023.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Biro, Distrikt
Bulevar despota Stefana 5, Novi Sad