Književno odrastanje: od dečje književnosti do književnosti za mlade / Grad knjige

Razgovor na temu „Književno odrastanje: od dečje književnosti do književnosti za mlade“ održaće se 17. septembra u 15 časova u Amfiteatru na SPENS-u, u okviru Kaleidoskopa kulture.

Projekat je zamišljen kao razgovor i vodič koji će pomoći roditeljima i deci da spoznaju pravi način na koji se može izvršiti prelaz sa čitanja dečje literature na narednu koja je primerena uzrastu dece. Kod dece kod koje se ne razvija navika i kultura čitanja od ranog detinjstva dolazi do smanjene želje za čitanjem u kasnijem periodu ili potpuni izostanak, što utiče na kulturni razvoj, vokabular i sveopšte znanje. Kako se u školama sve manje čita i samim tim se javljaju brojni problemi kod dece, potrebno je pronaći najbolji način kako decu upoznati sa različitim žanrovima kako bi pronašli onaj koji im po njihovom interesovanju najviše odgovara.

S obzirom da je pojam dečja književnost širok i da samim tim može da ponudi odgovarajuću literaturu svim uzrastima i deci sa različitim interesovanjima, na osnovu toga su i planirani učesnici razgovora – Uglješa Šajtinac, Dejan Aleksić i Jasminka Petrović – koji mogu, svako iz svog ugla, da doprinesu razgovoru u pogledu upoznavanja sa književnošću koja odgovara različitim uzrastima. Učesnici razgovora su birani na osnovu različitosti opusa kako bi mogli da doprinesu razgovoru iz više uglova – kao pesnici, prozaisti, autori čije su knjige doživele ekranizaciju itd.

Kao glavni rezultat se očekuju saveti i rešenja koja će se ponuditi roditeljima i deci na osnovu kojih će moći da izvrše prelazak na literaturu koja je primerena njihovom uzrastu, nauče kako da čitaju i usvajaju novi vokabular, ali i zašto je bitno čitati, upoznavati nove svetove i kako čitanje može biti zabavno i uzbudljivo.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

The event is finished.

Oznake:

Datum

17. сеп 2022.
Završen!

Vreme

15:00 - 16:00

Lokacija

SPENS
Internet adresa
http://www.spens.rs/