vladimir samardzic

Koncertna promocija albuma „Catching the Wind“ / Vladirmir Samardžić Trio +1

Koncert Vladimira Samardžića Tria i bubnjara Vladimira Kostadinovića biće održan 1. septembra u 20.30 časova na Muzičkoj sceni 2 u Distriktu, u okviru otvaranja programskog luka Kaleidoskopa kulture.

Performeri:

Vladimir Samardžić – bas gitara

Marco Antonio da Costa – gitara

Vladimir Kostadinović – bubnjevi

Andreja Krstić – perkusije

„Prvi album Vladimira Samardžića u formatu gitarskog trija postavlja ga kao snažnog lidera u kompoziciji sa jasnom stilskom vizijom. Od prve pesme „Grisignana“ i magičnog glasa Thane Alekse, poziva slušaoca na putovanje kojem je teško odoleti. Vodi kroz različite i uzbudljive puteve, atmosfere i slike koje ne ostavljaju mesta sumnji i ravnodušnosti. U prvom delu albuma, njegov saradnik je brazilski gitarista Marko Antonio da Costa, dok je u drugom delu njegov stari prijatelj Nenad Gajin. Svaki od njih je doneo jedinstven zvuk i energiju. Za ovaj snimak Vladimir se ponovo okupio sa svojim omiljenim bubnjarom Dadom Marinkovićem, stvarajući jak i bogat ritam, dok je saradnja sa perkusionistom Andrejom Krstićem, u dve duetske pesme, donela nove i zanimljive muzičke pejzaže kroz ovo vetrovito putovanje.“

SKC NS

„Zrelo. Moćno. Raznoliko. Ovo nije uobičajeni „Bas album“, pun je muzike različitog senzibiliteta i to ga čini posebnim. Preslušao sam sav materijal u jednom dahu.”

Bodan Arsovski – Lebi I Sol

Vladimir Samardžić je bas gitarista, kompozitor, muzički instruktor i kolumnista. Smatra se jednim od najsvestranijih i najuticajnijih basista u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije. Sarađuje sa velikim brojem orkestara (Beogradska filharmonija, RTS Big Band, Vojvođanski Simfonijski Orkestar, Mambo Stars, Novosadski Big Band), poznatim vokalnim solistkinjama iz Srbije i regiona (Amira Medunjanin, Bisera Veletanlić, Jelena Tomašević, Tereza Kesovija), kao i sa svetski priznatim džez i world music imenima, među kojima su Luis Bonilla, Karlheinz Miklin, Thana Alexa, Marco Antonia da Costa, Felipe Salles, Mokhtar Samba, Teodosi Spasov, Marko Đorđević, Bojan Zulfikarpašić, Elvis Stanić, Dušan Jevtović, Vasil Hadžimanov, Nenad Gajin i Slobodan Trkulja. 

Bio je stipendista muzičke akademije Berklee College Of Music, kao i srpsko-američke fondacije STUDENICA. Tokom studija u Bostonu (1997-1999), gde je diplomirao sa završnim uspehom „SUMMA CUM LAUDE“, dobija nagrade „Bass Department Achievement Award“ i „BMG JazzAward“.  

Kao basista kultnog rok sastava SMAK (1995-1997, album „Bioskop Fox“ 1995), stiče prva ozbiljnija koncertna iskustva, a kao dugogodišnji član balkan jazz fusion Vasil Hadžimanov Benda (2000-2010), sa kojim je snimio četiri albuma, nastupa širom regiona i Evrope, kao i u Nagoji (Japan) 2005. godine. Sa grupom „Balkanopolis“ Slobodana Trkulje (2002-2005) svirao je na velikom broju evropskih world music festivala.

Sa svojim autorskim džez kvintetom PANNONIA PROJECT objavio je album THE BRIDGE na kome se prvi put predstavio kao kompozitor i aranžer. Bio je član hrvatskog elektrik jazz kvarteta CHEWBAKKA 4. Nastupao je više puta u svim velikim koncertnim i sportskim halama u Srbiji i regionu kao i na velikim binama pod otvorenim nebom pred više desetina hiljada ljudi.  

Započinje saradnju sa jednim od najpoznatijih harmonikaša u regionu Borkom Radivojevićem na njegovom novom „Balkan world music“ projektu – Borko Radivojević Orchestra. Objavljeno je prvo izdanje veb portala i magazina – BASISTA u kojem Vladimir počinje da radi kao kolumnista i piše bas lekcije. Na poziv svetski poznatog tromboniste Luisa Bonille postaje član njegovog evropskog kvinteta. Iste godine kreće u snimanje prvog solo albuma „Catching the Wind“ sa hrvatskim bubnjarem Dadom Marinkovićem i gitaristima Nenadom Gajinom i brazilcem Marcom Antonio Da Costom.

Dugi niz godina aktivan je kao instruktor bas gitare, predavač na „Bass Workshop“ radionicama u Srbiji i regionu, kao i na muzičkim internacionalnim džez seminarinma. Sa bubnjarem Brankom Popovićem održava prvi dvodnevni Seminar za bubnjare i basiste – BiB, jedinstven na ovim prostorima.   

Vladimir Kostadinović, nagrađivani bubnjar, vođa benda, kompozitor i aranžer, jedan je od najtraženijih bubnjara na evropskoj džez muzičkoj sceni. Muzičko obrazovanje započeo je sa pet godina kada je počeo da uči klasičnu harmoniku i bubnjeve. Bubnjevi su oduvek bili njegova prava ljubav. U avgustu 2009. pozvan je da nastupi sa majstorom orgulja Hamond B3 Tonijem Monakom. Za to vreme Vladimir je formirao i sopstveni kvartet sa Džimijem Grinom, Denijem Grisetom i Metom Bruerom koji je sadržao sopstvene kompozicije. 2009. godine sa svojim bendom odlazi u studio u Njujorku i snima svoj prvi CD „COURSE OF EVENTS“. Ubrzo nakon toga pridružio se bendu Antonio Farao Tria, sa kojim trenutno svira i putuje širom Evrope. Vladimir je snimio i svoj drugi album „THE LEFT SIDE OF LIFE“ uživo na Generations Jazz Festivalu u Frauenfledu u Švajcarskoj, koji je objavila jedna od najprestižnijih džez izdavačkih kuća u Evropi – ENJA Records. Objavio je dva CD-a pod svojim imenom i dobio je pozitivne kritike širom sveta, između ostalog na uticajnom veb portalima Modern Drummer, Jazz Times, Jazzthing, Jazzpodium i All about jazz, itd.

Trenutno piše muziku za svoj predstojeći album i nastavlja da održava koncerte širom sveta.

Vladimir je proveo dosta vremena svirajući i snimajući u Njujorku sa mnogim velikim džez muzičarima na svetskoj sceni. Delio je scenu sa Benny Golson, Charles Tolliver, George Garzone,Seamus Blake, Linda Oh, Melisa Aldana, Dusko Gojkovic, Antonio Farao, Martin Fuss, Kevin Hays, Gregory Porter, Till Brönner, Dominique Di Piazza, Chico Freeman, Jimmy Greene, Mike Moreno, Didier Lockwood, John Ellis, Franco Ambrosetti, Danny Grissett, Tim Green, Darryl Hall, Marcin Wasilewski, Tony Monaco, Peter King, Bill Ramsey, Vicente Archer, Joe Sanders, Matt Brewer,Benito Gonzales, Donald Smith, Kiyoshi Kitagawa, Eric Lewis, Antoine Drye, Tivon Scott Pennicott, Mansur Scott, Ziplfo Weinrich, Andre Heller, Andrea Eckert, Maria Bild, Oliver Kent, Uli Langthaler, Johannes Strasser, Francesco Angiuli, Wolfgang Puschnig, Christian Havel, Erwin Schmidt…

Ceo muzički program u toku otvaranja Kaleidoskopa kulture pogledajte na ovom linku.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

01. сеп 2022.
Završen!

Vreme

20:30 - 22:00

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад