Otvaranje Kaleidoskopa kulture na Korzu

Ove godine Kaleidoskop kulture počinje Korzom!

Pod vedrim nebom na Bulevaru Mihaila Pupuna, 7. septembra 2023. u 20.30 sati, Novosađani će moći da uživaju u kompozicijama Ginisovog rekordera i jednog od napopularnijih pijanista sveta Petera Bencea i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića. Reditelj Korza je Aleksandar Nikolić, dok je za video dizajn odgovoran Dejan Stojkov.

Korzo, kao ceremonija svečanog otvaranja, ponovo će izmestiti klasičnu muziku iz koncertnih sala, te tako približiti ovu vrstu umetnosti svim sugrađanima. Nakon Korza, otvaranje Kaleidoskoopa kulture nastavlja se u obnovljenom Distriktu od 8. do 10. septembra.

Peter Bence je svetska klavirska senzacija, kompozitor i muzički producent koji drži Ginisov svetski rekord kao najbrži pijanista. Osvojio je svet svojim klavirskim aranžmanima, sakupio preko 1,2 milijarde video hitova i ogroman broj pregleda na Jutjubu i Fejsbuku u proteklih 5 godina. Ne samo da pravi revoluciju u načinu sviranja klavira, već utiče i na nove generacije pijanista i muzičara koji dolaze. Postigao je senzacionalan uspeh svojim netipičnim i ekspresivnim stilom sviranja rušeći granice između klasične i popularne muzike i pretvarajući klavir u kompletan orkestar. Bence inspiriše i mlađe i starije generacije muzičara i ljubitelji muzike iz svih strana sveta.

Vojvođanski simfonijski orkestar je respektabilan ansambl visokog interpretativnog nivoa na domaćoj umetničkoj sceni. Do sada su ostvarili oko 150 koncerata, dostigavši značajan nivo muziciranja i dobre interpretativne standarde. Insistiranjem na raznolikosti klasičnog, ponekad i žanrovski šireg repertoara (posebno kada su u pitanju popularniji „gala novogodišnji koncerti”), orkestar se do sada najbolje predstavljao u poznoromantičarskim delima simfonijske i koncertantne literature, pleneći raskošnim zvukom, širokom dinamičkom skalom i raspevanim kantilenama, ali se odlično iskazivao i u interpretacijama kompozicija XX veka, kao i savremenog domaćeg stvaralaštva.

Srboljub Dinić je jedan od najpriznatijih svetskih dirigenata našeg doba koji potiče iz porodice sa dugom muzičkom tradicijom. Studirao je klavir i kamernu muziku u Beogradu, a dirigovanje u Bonu i Skoplju. Internacionalnu karijeru započinje 1995. godine. Gostovao je u mnogim operskim kućama širom Evrope i sveta, a tokom karijere sarađivao je sa svetskim uglednim orkestrima i zvezdama svetske operske i koncertne scene, kao što su: Ana Netrebko, Diana Damrau, Agnes Baltza, Silvia dala Benetai brojnim drugim umetnicima sa kojima je održao gala koncerte i operske produkcije u više od 20 zemalja širom sveta. Dobitnik je nagrade ministarstva kulture Republike Srbije za širenje i promovisanje srpske kulture u svetu.

Program:

1. L. Bernštajn: On the town, tri plesne epizode

*The Great Lover Displays Himself

*Lonely Town

*Times Square: 1944

2. Dž. Vilijams: Supermen, glavna tema iz istoimenog filma

3. H. Cimer: Pirati sa Kariba, aranžman za klavir i orkestar

4. Dž. Vilijams: Tema Hedvige, iz filma Hari Poter i kamen mudrosti

5. P. Bence: March 88, aranžman za klavir i orkestar

6. P. Bence: Illuminated, aranžman za klavir i orkestar

7. P. Bence: Midnight Masquarade, aranžman za klavir i orkestar

8. Dž. Vilijams: Ratovi zvezda, glavna tema iz istoimenog filma

9. Dž. Vilijams: Imperijalni marš, iz filma Ratovi zvezda

10. P. Bence: Fibonacci Piece, aranžman za solo klavir

11. F. Merkjuri/Queen: Boemska rapsodija, aranžman za solo klavir

12. Queen: Under pressure, aranžman za klavir i orkestar

13. M. Džekson: Izbor numera, aranžman za orkestar i klavir

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Ulaz slobodan.

Privremena izmena režima saobraćaja

Radi bezbedne postavke i organizacije događaj, određuje se privremena zabrana odvijanja saobraćaja na Bulevaru Mihajla Pupina, u delu od ulice Žarka Zrenjanina do raskrsnice sa ulicama Pionirskom i Jovana Đorđevića, kao i zabrana parkiranja i odvijanja saobraćaja na režijskoj saobraćajnici na Bulevaru Mihajla Pupina od Pionirske ulice prema ulici Ignjata Pavlasa. Privremena izmena režima saobraćaja važi u periodu od 5. 9. 2023. od 7 časova do 9. 9. 2023. do 18 časova.

Privremena izmena režima saobraćaja uticaće i na izmenu trasa pojedinih autobuskih linija sa brojem 3, 3a, 6, 9, 9a, 60, 61, 62, 63, 64, 69.

 

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Partner multimedijalnog događaja „Neraskidive veze” je Neoplanta.

Oznake:,

Datum

07. сеп 2023.
Završen!

Vreme

20:30

Lokacija

Bulevar Mihajla Pupina – plato Pokrajinske vlade

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/