Koncert klasične muzike u okviru Korzo projekta

Korzo

Korzo još jednom otvara nedelju izvođačke umetnosti u okviru Kaleidoskopa kulture!

Pod vedrim nebom na Bulevaru Mihaila Pupuna, 10. septembra od 20.22 časa, Novosađani će moći da uživaju u kompozicijama velikana klasične muzike pod izvedbom Julijana Rahlina, Vojvođanskog simfonijskog orkestra i dirigentskom palicom Aleksandra Markovića.

Na programu je Koncert za violinu i orkestar Johanesa Bramsa u D duru, Op. 77 ( Allegro non troppo, Adagio i Allegro giocoso, ma non troppo vivace) i Simfonija br. 5 „Sudbinska“ Ludviga van Betovena (Allegro con brio , Andante con moto, Scherzo: Allegro i Allegro).

Korzo, kao najveći umetnički i produkcijski poduhvat u nedelji izvođačke umetnosti, ponovo će izmestiti klasičnu muziku iz koncertnih sala, te tako približiti ovu vrstu umetnosti svim sugrađanima.

Julijan Rahlin je jedna od najpoznatijih umetničkih ličnosti našeg vremena. U njegovoj više od trideset godina dugoj karijeri, višestruka interesovanja gospodina Rahlina odvela su širom sveta kao dirigenta, solistu, umetnika za snimanje, kamernog muzičara, nastavnika i umetničkog direktora. Kao violinista, Rahlin je delio scenu sa gotovo svim velikim orkestrima i dirigentima. Njegovi nastupi na dirigentskom podijumu su oduševili publiku širom sveta, a njegove naelektrisane i osetljive interpretacije postavile u prvi red klasične muzike.

Rahlinov elegantan i dinamičan stil učvrstio je njegovu reputaciju jednog od vodećih dirigenta svoje generacije. Poznat po svojim pedantnim metodama proba i vrhunskom muziciranju, sarađuje sa Čikaškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom Evrope, Izraelskom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom grada Birmingema, Bečkim simfonijskim orkestrom, Oslo filharmonijskim orkestrom Berlinske filharmonije, Berlinskim orkestrom Vijenske filharmonije. Simfonijski orkestar, Helsinški filharmonijski orkestar, Kraljevski filharmonijski orkestar Liverpula, Kineski filharmonijski orkestar kao i orkestri na festivalima Grand Teton i Verbier.

Vojvođanski simfonijski orkestar je respektabilan ansambl visokog interpretativnog nivoa na domaćoj umetničkoj sceni.

Tekuća sezona 2021/2022. u znaku je obeležavanja 10- godišnjice od uspešno izvedene institucionalizacije, a akcenat slavljenja je stavljen na njen početak, ali i celu ovu godinu. Proslavljanje jubileja našeg uglednog orkestra obavezuje i na podsećanje i uvažavanje njegove prethodne, takođe deceniju duge istorije.

Uključujući i prethodnu dekadu, simfoničari su do sada ostvarili oko 150 koncerata, dostigavši značajan nivo muziciranja i dobre interpretativne standarde. Insistiranjem na raznolikosti klasičnog, ponekad i žanrovski šireg repertoara (posebno kada su u pitanju popularniji „gala novogodišnji koncerti”), orkestar se do sada najbolje predstavljao u poznoromantičarskim delima simfonijske i koncertantne literature, pleneći raskošnim zvukom, širokom dinamičkom skalom i raspevanim kantilenama, ali se odlično iskazivao i u interpretacijama kompozicija XX veka, kao i savremenog domaćeg stvaralaštva.

Aleksandar Marković raspolaže širokim simfonijskim i operskim repertoarom u stilskom opsegu od klasicističkih i romantičarskih, pa do najsavremenijh kompozicija. Njegovo interesovanje za muziku XX veka i avangardu ogleda se u izvođenju dela Hartmana, Šiskea, Ištvana Rože, Ligetija, Lutoslavskog, Glasa, Pinčera, Jusupova, Salonena.

Markovićeva saradnja s poznatim svetskim simfonijskim ansamblima proteže se, između ostalog, na Kraljevsku filharmoniju iz Liverpula, simfonijske orkestre Birmingema, Irske, Odenzea, Bornmuta, Malmea, Škotskog Bi-Bi-Sija, Hrvatske radiotelevizije i Radio Praga, Katarsku, Slovenačku i Slovačku filharmoniju, Belgijski nacionalni orkestar, Orkestar Minhenskog radija, Orkestar „Betoven” iz Bona, Orkestar Koncerthausa iz Berlina i druge.

Među ostalim dirigentskim angažmanima izdvajaju se i nastupi sa Simfonijskim orkestrom Španskog radija i televizije, Drezdenskom, Štutgartskom, Beogradskom i Zagrebačkom filharmonijom, Državnom kapelom iz Halea, Bečkim i Praškim simfonijskim orkestrom, Orkestrom „Mocarteum” iz Salcburga, Bečkim kamernim orkestrom, Državnim orkestrom Braunšvajga, Filharmonijom „Janaček” iz Ostrave, Litvanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, „Kremeratom Baltikom” i još nizom svetski uglednih evropskih ansambala.

Septembra 2021. godine Aleksandar Marković je izabran za šefa-dirigenta Vojvođanskog simfonijskog orkestra s kojim je, počev od 2019, ostvario nekoliko izvanrednih koncerata, a od ove sezone je i gostujući šef-dirigent ansambla Sinfonia Varsovia u Poljskoj.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Oznake:

Datum

10. сеп 2022.
Završen!

Vreme

20:20

Lokacija

Bulevar Mihajla Pupina – plato Pokrajinske vlade

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/