Prateći program izložbe Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza

Predavanje u okviru izložbe Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza, održaće se u petak 21. aprila, u 19 sati.

Na predavanju pod nazivom Veliki saradnici malog časopisa. Samostrel (1940-1948) govoriće romanista i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dr Pavle Sekeruš.

Samostrel (L’Arbalète) književni je časopis koji je finansirao i uređivao Mark Barbeza, naslednik farmaceutske laboratorije Žifre-Barbeza iz Liona i suprug Olge Kešeljević, glumice i istoričarke umetnosti, rođene na Cetinju 1913. godine. Časopis je izlazio dva puta godišnje, između 1940. i 1948. godine. Objavljivan tokom i neposredno nakon Drugog svetskog rata, ostaje isključivo posvećen književnosti. U trinaest brojeva, koliko ih je ukupno štampao, njegov izdavač, Mark Barbeza, uspeva da okupi tada nepoznate autore koji će kasnije zauzeti istaknutu poziciju u francuskoj i svetskoj književnosti. Uprkos represiji Višijevskog režima, Barbeza u njemu štampa radove Jevreja, komunista i homoseksualaca, između ostalog zahvaljujući i malom tiražu i malom broju čitalaca. To ga neće sprečiti da u njemu okupi književnu elitu XX veka: Aragona, Artoa, Kenoa, Kamija, Vijana, Klodela, Elijara, Ženea, Hemingveja, Sartra… Osvrnućemo se na pojedine saradnike i intelektualnu klimu tog dramatičnog perioda.

Izložba je nastala na osnovu naučne studije Olga Kešeljević i Mark Barbeza. Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza, autorke prof. dr Dijane Metlić, koju je objavila Galerija Matice srpske 2020. godine i obuhvata 95 eksponata koji prikazuju priču o dvoje ljudi, njihovim sudbinama, međusobnim odnosima, vezama s evropskom intelektualnom i umetničkom elitom.

The event is finished.

Datum

21. апр 2023.
Završen!

Vreme

19:00

Lokacija

Galerija Matice srpske
Трг галерија 1, Нови Сад
Kategorija